Presco

• Autor wątku Autor wątku krzysztoff.f
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krzysztoff.f

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam jakis czas temu dostalem pismo z presco z wezwaniem do zaplaty. Chodzi o nie zwrocony sprzet (dekoder) w cyfrowym polsacie z 2010 roku. Dzisiaj dzwonil pan pytajac o ugode odpowiedzialem mu ze chcialbym sie dowiedziec z przed ilu jest ta sprawa i ze z tego co sie orientuje to jest juz przedawniona on na to ze nie jest bo po pierwsze zadluzenie jest za nie oddany sprzet a po drugie nota obciazeniowa jest z 2014 roku czy jakos tak. Czy faktycznie ma racje i isc z nimi na ugode ??? Czy jest szansa ze dlug przedawniony jest. ????

Kiedy nastąpiło rozwiązanie umowy? Wówczas jest termin na zwrot, po czym należało wystawić notę. Art. 120 k.c. wyjaśnia. Nie ma tak, że sobie czeka parę lat.
Jeśli rok 2010 jest tą datą kiedy umowa się zakończyła to roszczenie jest przedawnione. Nakazu zapewne nie ma bo byś się o tym już dowiedział.

To co twierdzi ten facet to niech sobie twierdzi. Szkoda że nie powiedział iż nota będzie z 2017 roku :) Przecież musi ci ściemniać abyś sięgnął do portfela, przecież ci nie powie że tak ma pan rację jest przedawnione i w ogóle najmocniej przepraszam że zadzwoniłem...

No tak. Tym bardziej ze splacilem im zadluzenie z tytulu abonamentu. Zerkne na te papiery i poszukam tych z dniem zerwania umowy. Fakt ze splacilem zadluzenie za abonament nie jest chyba powiazane z tym za dekoder ? Dziekuje za informacje.

Poszukaj, to bedzie można orzec konkretnie.

Jak się mylę to mnie poprawcie. Pracowałem w jednej sieci telewizji cyfrowej i krzysztoff.f powiem Tobie tak: abonament to jedno, dekoder to drugie. Dekodery są zazwyczaj na wypożyczenie/wynajem. Bywa tak że za dekoder jest opłata w razie braku zwrotu, za kartę oraz zasilacz. Zerknij w umowę:)

Powrót