Prezentacja multimedialna-sprzedaż

• Autor wątku Autor wątku zil
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zil

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam,
Jak wygląda sprawa sprzedaży własnej prezentacji multimedialnej(własne wykonanie), nie mam zarejestrowanej żadnej działalności gospodarczej, oto moje pytania:
1/Co ze zdjęciami, dzwiękami użytymi w prezentacji
2/Co z programem do tworzenia prezentacji(licencja)

Witam,

1. Zgodnie z ustawą o prawach autorskich i prawach pokrewnych należy posiadać licencje (zgodę) na wykorzystanie utworów (zdjęć, grafik, tekstów,etc) od właścicieli majątkowych praw autorskich do tych utworów. W szczególnych przypadkach może Pan skorzystać z prawa do wolnego zamieszczenia fragmentu (lub całości) utworu, czyli prawa do cytatu - vide post http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html

Użycie utworów bez zgody właściciela praw może narazić na sankcje z tytułu Art. 78,79,115,116 upaipp.

2. Powinien być legalny oczywiście - komercyjny albo na licencji otwartej z opcją komercyjnego użycia.

a jak wygląda sprawa z działalnością?? trzeba czy nie trzeba?

a to jest jednorazowe wykonanie na zlecenie firmy lub osoby prywatnej, czy chce Pan to powielać i sprzedawać?

hmm stworzyłem prezentację która jest moją własnością...i chciałbym ją sprzedawać nie jest to zlecenie...

Ma Pan jako autor pełne osobiste i majątkowe prawa autorskie do tej prezentacji. Powielając i sprzedając ją powinien Pan jednocześnie udzielać licencji na jej wykorzystanie przyszłemu użytkownikowi - więcej może Pan znaleźć w postach w dziale prawo autorskie.

Hm, biorąc pod uwagę, że będzie ją Pan to powielał i sprzedawał, to jak dla mnie jest to już produkcja, a więc działalność gospodarcza winna być...

Powrót