Prezentacje i prawa autorskie do utworu muzycznego

• Autor wątku Autor wątku rkonik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rkonik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Zacznę od przywitania się.
Jestem tu nowym użytkownikiem.
Co planuje??
Ostatnio zacząłem bawić się prezentacjami zdjęć z podkładem muzycznym. Wszystkie prace na razie są wykonywane w domowym zaciszu przy wykorzystaniu utworów z płyt które posiadam. Jak się domyślam do tego momentu prawnie jest wszystko ok.
Jednak chciałbym się podzielić moimi pracami z większym gronem poprzez umieszczenie ich np w serwisie youtube. Czy będę łamał w tym momencie prawo??
Dodam że na razie te prace nie przynoszą żadnego dochodu. Może w przyszłości jak komuś się bardzo spodoba zacznę je sprzedawać.
Dlatego moje pytanie do was czy takie umieszczenie prac nie będzie łamać praw autorskich??
Jeżeli tak to co powinienem zrobić aby ich nie łamać??

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Witam,

w ogólności do rozpowszechniania utworu w sensie ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, a w tym i utworów muzycznych, potrzebna jest zgoda właściciela majątkowych praw autorskich do danego utworu. I nie ma tu znaczenia, czy wykorzystywanie odbywałoby się dla celów non-profit, czy komercyjnie. Dodatkowo, takiej zgody wymaga również wszelkie opracowywanie utworów.

W Pana przypadku musiałby Pan więc uzyskać odpowiednie zgody (licencje) na użycie tych utworów muzycznych na swojej stronie. Wyjściem byłoby zastosowanie muzyki na licencjach otwartych, np. CC

Dziękuję za odpowiedź

Ale niektóre utwory które chce wykorzystać niestety są chronione prawem autorskim.
Z tego co rozumiem to musiałbym napisać do każdego artysty (zespołu) o uzyskanie zgody.
Nie da się tego zrobić poprzez jakąś instytucję??

Autorskimi prawami majątkowymi zarządzają sami twórcy lub zlecają takie działania odpowiednim Organizacjom Zbiorowego Zarządzania (OZZ). W przypadku utworów muzycznych są to głównie ZAiKS (autorzy i kompozytorzy) oraz STOART (wykonawcy - prawa pokrewne). Polskie OZZ-ty reprezentują również, na bazie odpowiednich umów wzajemnych, dużą część twórców zagranicznych. A więc rozpocząć warto np. od ZAiKS-u.
OZZ-ty opisane są w tematach przyklejonych --> http://forumprawne.org/prawo-autorskie/196-organizacje-zbiorowego-zarzadu-zaiks.html

Dziękuję o rzeczowe wyjaśnienie mojego problemu.

Powrót