Prezes sp. z o.o. i dotacja z urzędu pracy

• Autor wątku Autor wątku tomasz.sauber
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomasz.sauber

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

jako że to mój pierwszy post, pragnę wszystkich serdecznie przywitać ;).

Mam możliwość objęcia części udziałów i zostanie prezesem spółki z o.o. Dodatkowo che starać się o dotację z urzędu pracy o dofinansowanie na otworzenie działalności gospodarczej. Ze spółką nie będzie mnie łączył żaden stosunek pracy oraz (przynajmniej na chwilę obecną) nie będę z tego tytułu osiągał żadnych dochodów. Spółka nie ma żadnego związku z profilem planowanej działalności gospodarczej.

Stąd też moje pytanie. Czy w tym wypadku mogę zostać osobą bezrobotną oraz czy mogę starać się o dotację z UP?

PS. W umowie z urzędem pracy widnieje zapis:

nie zamierzam prowadzić działalności gospodarczej w formie spółki osobowej lub handlowej

Choć tutaj jestem praktycznie przekonany że chodzi tylko o dofinansowaną działalność.

PS. Nie jestem pewien czy wybrałem odpowiedni dział, jeśli nie z góry przepraszam za kłopot.

Pozdrawiam,
Tomek

Podbijam temat.

Czy któryś z prawników wie coś na ten temat? Znalazłem wiele sprzecznych interpretacji prawa w tym zakresie.

Prezes spółki nie może uzyskać statusu osoby bezrobotnej w urzędzie pracy. W związku z czym, nie może starać się o środki na działalność z urzędu.

Ależ oczywiście że prezes spółki może się zarejestrowac w urzedzie pracy i otrzymać status bezrobotnego,pod warunkiem że nie jest w '' stosunku pracy''
Nie wiem skąd gośćforum123 ma inne informacje i wprowadza w błąd.
Sam jestem zarejestrowany ponad 3 lata w urzędzie jako osoba bezrobotna,i kilku moich znajomych z wawy i krk to samo.A od ponad 4 lat zajmuję stanowisko prezesa.
Natomiast ponawiam pytanie dotyczące dotacji -czy osoba na stanowisku prezesa(bez stosunku pracy) może starać się o dotację z UP.

Dość długo czytałem przeróżne ''niuanse prawne '' i jest wiele sprzecznych interpretacji prawa w tym zakresie,dlatego proszę o wyjaśnienie tej kwestii

gośćforum123 napisał:
Prezes spółki nie może uzyskać statusu osoby bezrobotnej w urzędzie pracy.
pawelpiotrpawel napisał:
Ależ oczywiście że prezes spółki może się zarejestrowac w urzedzie pracy i otrzymać status bezrobotnego,pod warunkiem że nie jest w '' stosunku pracy''
Pozostawanie w "stosunku pracy", to nie jedyne przeciwskazanie do otrzymania i zatrzymania statusu bezrobotnego. Szczegóły można znaleźć w art. 2 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy.
pawelpiotrpawel napisał:
Sam jestem zarejestrowany ponad 3 lata w urzędzie jako osoba bezrobotna,i kilku moich znajomych z wawy i krk to samo.A od ponad 4 lat zajmuję stanowisko prezesa.
Zatem funkcja prezesa spółki z o.o. absolutnie nie ma żadnego wpływu na zdolność i gotowość Twoją i Twoich znajomych do podjęcia pracy? Czyli gdyby w tej chwili pojawiła się ze strony PUP oferta pomocy w podjęciu pracy np. odpowiednia oferta pracy (zgodnie z definicją zawartą w ustawie o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy) czy oferta stażu, czy szkolenia... to każdy z prezesów bez mrugnięcia okiem ofertę przyjmuje, a funkcję prezesa sp. z o.o. sprawuje w czasie wolnym od pracy. Mam rację, czy się mylę?
pawelpiotrpawel napisał:
ponawiam pytanie dotyczące dotacji -czy osoba na stanowisku prezesa(bez stosunku pracy) może starać się o dotację z UP.
Ubiegać się może oczywiście, o ile posiada status bezrobotnego... i spełnia ewentualne dodatkowe warunki określone przy naborze wniosków. A czy je otrzyma, to już osobna kwestia.
PUP ma bowiem dopingować bezrobotnych w powrocie na rynek pracy czy też podjęciu aktywności zawodowej, zatem samo złożenie wniosku, doskonały biznesplan czy 100% zabezpieczenie środków, to nie wszystko. Ocena zasadności udzielenia środków należy do PUP.

Ostatnia edycja:
A na czym ta zasadność ma polegać ?
Są jakieś kryteria obiektywne i jasne dla wszystkich ?
PUP-y już teraz są posądzane przez wielu ludzi że przyznają różne środki znajomym królika.
Nie wiem czy to prawda ale jest w tym chyba trochę prawdy, przynajmniej w niektórych przypadkach.

Merfinek napisał:
A na czym ta zasadność ma polegać ? Są jakieś kryteria obiektywne i jasne dla wszystkich ?
Każdy PUP ma obowiązek stosować się do przepisów ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy oraz rozporządzenia MPiPS z dnia w sprawie dokonywania z Funduszu Pracy refundacji kosztów wyposażenia lub doposażenia stanowiska pracy dla skierowanego bezrobotnego oraz przyznawania środków na podjęcie działalności gospodarczej.

pawelpiotrpawel napisał:
Nie wiem skąd gośćforum123 ma inne informacje i wprowadza w błąd.
Natomiast ponawiam pytanie dotyczące dotacji -czy osoba na stanowisku prezesa(bez stosunku pracy) może starać się o dotację z UP.

Dość długo czytałem przeróżne ''niuanse prawne '' i jest wiele sprzecznych interpretacji prawa w tym zakresie,dlatego proszę o wyjaśnienie tej kwestii

Zgodnie z wyjaśnieniami Ministra do Ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy "wpis spółki prawa handlowego do KRS nie stanowi podstawy do odmowy przyznania statusu osoby bezrobotnej. Niemniej jednak w przypadku, gdy osoba przedstawia wpis do KRS konieczne jest uwzględnienie go badając zdolność i gotowość tej osoby do podjęcia zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej, gdyż sam fakt bycia wspólnikiem w takiej spółce nie powoduje braku gotowości, natomiast pełnienie przez osobę funkcji: prezesa, członka zarządu wyklucza możliwość posiadania statusu bezrobotnego".
Moje odpowiedzi opierają się na znajomości wyżej wymienionej ustawy, rozporządzeń obowiązujących w urzędach pracy oraz kilkuletniej współpracy z urzędami, m.in. z Warszawą.

Chyba ten marcowy post od gośćforum123 sam się zdezaktualizował, gdyż Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gdańsku w wyroku z dnia 25 maja 2015 (sygn. akt III SA/Gd 450/15) uznaje, że: Nie można automatycznie odebrać prawa do zasiłku dla bezrobotnych osobie, która w dniu rejestracji w pośredniaku pełniła funkcję prezesa jednoosobowego zarządu spółki , nie będąc w niej jednocześnie zatrudnioną.

Podobnie Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gorzowie Wielkopolskim (II SA/Go 258/14) który w wyroku z 14 maja 2014 roku zanegował argumentację urzędów aby pełnienie funkcji wiceprezesa zarządu spółki, prowadzącej działalność gospodarczą, stanowiło okoliczność zaprzeczającą gotowości i zdolności do podjęcia zatrudnienia. Ponadto nie wykazano aby pełnienie przez niego funkcji wiceprezesa zarządu wiązało się z obowiązkami, które mogłyby ograniczać jego gotowość do podjęcia pracy w pełnym wymiarze.

Oczywiście inna sprawa gdy podlega się obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu bycia wspólnikiem jednoosobowej spółki z ograniczoną odpowiedzialnością. To uniemożliwia takiej osobie nabycie statusu osoby bezrobotnej.

Ostatnia edycja:
Powrót