Prezes spółki z o.o. a rejestracja jako bezrobotny i dofinansowanie na działalność

• Autor wątku Autor wątku Namin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Namin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam,

Wiem, że tego typu pytania były już na forum, natomiast są to stare wpisy (być może się coś zmieniło). W internecie też jest wiele niejasności w tym temacie stąd moje pytanie.

Jestem współudziałowcem w sp. z o.o. i pełnie w niej rolę prezesa. Nie jestem przez spółkę zatrudniony, ani nie pobieram żadnego wynagrodzenia. Spółka też nie generuje przychodów.

Pytanie, czy mogę zarejestrować się w urzędzie pracy jako bezrobotny i starać się o dotację na rozpoczęcie działalności gospodarczej?

Możesz się zarejestrować jako osoba bezrobotna dopiero jeśli zamkniesz lub zawiesisz działalność gospodarczą. Sam fakt nie osiągania dochodu z tej spółki nie oznacza, że działalność nie jest prowadzona.

Rozumiem, że po zawieszeniu sp. z o.o. nie będzie przeciwskazań do ubiegania się dofinansowania z urzędu pracy?

Jeśli dany urząd pracy będzie dysponował takimi środkami, to jak najbardziej możesz o nie wnioskować. Zazwyczaj regulaminy urzędów pracy nie określają minimalnego czasu, w którym należy posiadać status osoby bezrobotnej, aby ubiegać o dotacje z urzędu.

Dzięki za odpowiedź.

Czy zawieszając sp. z o.o. muszę podać konkretny czas trwania, czy nie muszę podawać terminu wznowienia spółki?

Powrót