Prezydent- pracownik czy pracodawca?

• Autor wątku Autor wątku nicia123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nicia123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Kochani! Potrzebuję pomocy! Dostałam zagadkę na prawo pracy do zrobienia: czy Prezydent RP jest pracownikiem czy pracodawcą i dlaczego?

Kochana liczysz na rozwiązanie zagadki bez własnego wkładu. Napisz, co samo sądzisz, a jak się mylisz Ktoś z forum może Ci pomoże.

Powodzenia:D

Na początku należałoby się zastanowić kto zatrudnia Prezydenta i na podstawie jakiej umowy? Otóż Prezydent RP obejmuje urząd po złożeniu przysięgi przed Zgromadzeniem Narodowym, co powoduje, że swojej funkcji nie sprawuje w oparciu o żadną umowę o pracę, a jego wyboru nie można utożsamiać z nawiązaniem stosunku pracy (umowa o pracę, powołanie, mianowanie, wybór). Prezydent nie jest zatrudniony na podstawie umowy o pracę. Pełniąc swój urząd otrzymuje jednak comiesięczne wynagrodzenie, które ustalane jest na podstawie przepisów ustawy z dnia 21 lipca 1981r. o wynagrodzeniu osób zajmujących kierownicze stanowiska państwowe. Wynagrodzenie to stanowi przychód Prezydenta RP, od którego odprowadzana jest zaliczka na podatek dochodowy, składki na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne oraz składka na Fundusz Pracy. Po zakończeniu danego roku kalendarzowego Prezydent RP rozlicza się z Urzędem Skarbowym (PIT-37)

Doszłam do czegoś takiego, ale nie wiem co z kwestią bycia pracodawcą przez Prezydenta? Bo niby ma możliwość zatrudniania pracowników

Powrót