próba windykacji

• Autor wątku Autor wątku jarek19
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jarek19

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Ponad 2 lata temu wypowiedziałem umowę firmie Cyfrowy Polsat w trybie natychmiastowym z powodu braku kanałów na ich platformie. Mój okres podstawowy umowy w tym czasie już się skończył. W czasie rozmowy telefonicznej z pracownikiem Cyfrowego Polsatu twierdził on, że będę musiał uiścić jeszcze tylko niewielką opłatę. Po jakimś czasie rzeczywiście przyszła faktura na niewielką kwotę, którą zapłaciłem. Jednak po kilku miesiącach przyszło do mnie pismo z firmy windykacyjnej z wezwaniem do zapłaty abonamentu za 3 miesiące. Okazało się, że Cyfrowy Polsat sprzedał mój niby dług firmie windykacyjnej. Odpisałem tej firmie wyjaśniając sprawę i prosząc o wyjaśnienie pisemne, Nie otrzymałem żadnej odpowiedzi, wysyłali tylko sms-y, które ignorowałem, ewentualnie prosząc o pisemną odpowiedż na mój list. Oczywiście żadnej odpowiedzi z ich strony nie otrzymałem. Po jakimś czasie otrzymałem pismo z innej firmy windykacyjnej na które również odpisałem prosząc o odpowiedż. Zawszę wysyłałem list polecony i sprawdzałem kiedy doszedł I tak było jeszcze dwa razy z innych firm windykacyjnych. Wynika z tego, że te firmy przekazują sobie co jakiś czas moją sprawę. Oczywiście otrzymuje też głupie sms-y, których sens sprowadza się do tego abym potwierdził, że mam jakiś dług. Ignoruje je, co najwyżej odbieram telefony i proszę o odpowiedż na mój list.
Dlatego mam pytanie : Czy firma windykacyjna ma obowiązek odpowiedzieć na mój list i jakie postępowanie doradzilibyście w tej sprawie.

jarek19 napisał:
Czy firma windykacyjna ma obowiązek odpowiedzieć na mój list i jakie postępowanie doradzilibyście w tej sprawie.
Nie ma takiego obowiązku. Rada? Albo zapłacić, albo czekać i potem ew. kontrować argumenty strony powodowej w sądzie.

A jak jest w przypadku przedawnienia sprawy ? Wiem, że normalny termin roszczeń z tytułu takich abonamentów wynosi 3 lata, ale co w przypadku jeżeli wcześniej było wypowiedzenie umowy.

dziękuje za odpowiedż i pzdr

Powrót