*** - próba wyłudzenia ?

• Autor wątku Autor wątku Freelancer78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Freelancer78

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Witam. Od kilku miesięcy dostaje maile od firmy *** żebym uregulował dług wobec allegro. Dzisiaj była to suma 32 zł + 8,5 odsetek. Wchodzę więc na swoje konto allegro i widzę że rachunek wobec allegro wynosi 4.80 zł. Zawsze płacę przez stronę allegro i tyle ile tam naliczono. Jednak prześledziłem pocztę i znalazłem wiecej wiadomości od *** i porównałem je z przelewami jakie robiłem do allegro. Wyszło mi że takich prób wyłudzenia było co najmniej kilkanaście. No właśnie...czy są to próby wyłudzenia ?

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Zanim zdecydujesz się iść z tym na policję zdaj sobie sprawę, że żeby mówić o usiłowaniu popełnienia przestępstwa oszustwa (czy tam potocznie: wyłudzenia) konieczne jest udowodnienie po pierwsze określonemu człowiekowi, a po drugie takiego właśnie zamiaru.

Prawie na pewno to nie jest żadna próba wyłudzenia, tylko prozaiczny bałagan w dokumentach.

Bałagan w dokumentach ? Poważnie ? Regularnie co miesiąc od kilku albo kilkunastu miesięcy ? To raczej naiwna teoria. Z udowodnieniem tego nie będzie problemu. Mam wszystkie maile z *** a na koncie są przelewy do allegro z widocznymi kwotami. Co ciekawe, z allegro też mam przypomnienia o zapłatę ale te kwoty pokrywają się z tym, co widzę na swoim koncie allegro a nie pokrywają się z tym czego domaga się ***. Bałagan w papierach ? Spoko, tylko zawsze ''mylą się'' na swoją ewentualna korzyść.
Dlaczego mam coś udowadniać określonemu człowiekowi ? To instytucja nie ponosi odpowiedzialności ? Wolne żarty....

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Dlaczego mam coś udowadniać określonemu człowiekowi ?
Ponieważ jest to przestępstwo zagrożone karą od 6 miesięcy do 8 lat pozbawienia wolności. Innych kar kodeks nie przewiduje. Przestępstwo, jak wiadomo, że popełnić tylko konkretny człowiek. W przeciwnym razie musielibyśmy zamknąć do więzienia... No właśnie, firmę?

Ale rób jak uważasz, skoro wiesz lepiej. Zgłoszenie takiego przestępstwa, jeśli zostało popełnione na Twoją szkodę, możesz złożyć w swojej najbliższej jednostce policji, lub prokuratury, najlepiej - na piśmie.

Nie napisałem że wiem najlepiej kolego ale z tego co wiem, to można oskarżyć całą firmę czy instytucję... Zakładam, że jedna osoba nie wysyła tych maili do mnie. Ponadto skoro miałbym oskarżyć konkretne osoby, musiałbym mieć jej dane co jest raczej mało prawdopodobne. Nie chcę nikogo do więzienia zamykać, chcę żeby przestali mnie nękać...

Nie napisałem że wiem najlepiej kolego ale z tego co wiem, to można oskarżyć całą firmę czy instytucję...
3 minuty googlowania i dowiesz się, że nie można. A przynajmniej nie w sensie dosłownym.

Powiem Ci tak życiowo - dodaj ich do filtrów antyspamowych i zapomnij. Przestaniesz dostawać od nich wiadomości.

Jeśli chodzi o nękanie to możesz zgłosić policji. Skutek - się okaże.

Jako że w necie aż huczy od nadużyć w wykonaniu wspomnianej firmy, polecam koledze lekturę o pozwach zbiorowych....a wystarczy tylko 10 osób i okazuje się że można pozwać całą instytucję...

Niepotrzebnie identyfikujesz pozwać z oskarżyć.

Powrót