Problem allegro.

• Autor wątku Autor wątku ducati00
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

ducati00

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam.
Mam mały problem z kupującym z allegro.
Kupujący nabył odemnie drukarkę marki Espon za 40 zł + wysyłka.
Drukarka przed wysłaniem była sprawna, włączała się itp.
Nie było tuszy w niej co uwzględniłem w aukcji, napisałem tylko że jeden czarny tusz dorzucam gratis.
Kupujący do mnie napisał po 2 dniach że drukarka chodziła 2 godziny i padła i teraz nie chce się włączyć, że jedynie co słychać w niej to zasilacz podczas prób włączenia.
Napisałem mu żeby zaniósł ją do serwisu i przesłał mi skan co jest z nią nie tak.
Kupujący odpowiedział mi że nie chce już jej że kupił inną drukarkę i chce zwrotu pieniędzy.
Grozi mi : cytat: "Jesli tego zwrotu nie otrzymam, pieniadze odzyskiwac bede od allegro a do tego potrzebne jest ruszenie sprawy na policji."

Co mogę w takiej sytuacji zrobić?

Urządzenie wielofunkcyjne Epson (1452795308) - Aukcje internetowe Allegro

Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.

aukcja kup teraz jestem osoba prywatną i kupujący też

najpierw musi wyslac do ciebie i masz stwierdzic co z nia nie taki wrazie czego naprawic.Klient nie moze odrazu chciec od ciebie zwrotu pieniedzy a to ze sobie kupil nowa to jego problem,Jesli stwierdzisz ze sluszna jest jego opinia ze uszkodzona jest drukarka nie z klienta winyto albo naprawisz albo oddajesz kase bo naprawa za duzo bedzie kosztowac

djiksik napisał:
najpierw musi wyslac do ciebie i masz stwierdzic co z nia nie taki wrazie czego naprawic.Klient nie moze odrazu chciec od ciebie zwrotu pieniedzy a to ze sobie kupil nowa to jego problem,Jesli stwierdzisz ze sluszna jest jego opinia ze uszkodzona jest drukarka nie z klienta winyto albo naprawisz albo oddajesz kase bo naprawa za duzo bedzie kosztowac

To aukcja z lutego;]
Kiedy kupujący ją otrzymał/odebrał oraz w jakim terminie zgłosił, że padła?
Terminy są istotne,bo :

Art.559.

Sprzedawca nie jest odpowiedzialny z tytułu rękojmi za wady fizyczne, które powstały po przejściu niebezpieczeństwa na kupującego, chyba że wady wynikły z przyczyny tkwiącej już poprzednio w rzeczy sprzedanej.

Oznacza to że sprzedawca nie odpowiada za wady powstałe z winy użytkownika (wady mechaniczne,samowolne naprawy)chyba że wada nastąpiła z winy samego produktu.(pomimo że konsument obsługiwał np.urządzenie zgodnie z instrukcją i jego przeznaczeniem , uległ on awarii.

Powrót