problem działalnościowo – spółkowy

• Autor wątku Autor wątku solutionshouse
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

solutionshouse

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

mam problem działalnościowo – spółkowy , dość zawikłany ale liczę na to, że ktoś z forumowiczów będzie w stanie mi pomóc.

A cały problem opisuję tutaj ponieważ nie stać mnie w chwili obecnej na płatne porady prawne, dlatego bardzo proszę o pomoc.

Prowadzę działalność gospodarczą od blisko 3 lat (usługi i doradztwo dla firm), w ostatnim czasie zdecydowanie spadły nam obroty i nie jesteśmy i nie byliśmy w stanie regulować swoich należności na bieżąco, co spowodowało nagromadzeniem zaległości na kwotę około 100000 zł.

W międzyczasie jednak sporządziliśmy akt notarialny spółki z o o i złożyliśmy wniosek w KRS – wkrótce powinniśmy otrzymać dokument o rejestracji spółki.
W akcje notarialnym aportowaliśmy sprzęty, kontrakty itd. działalności do spółki ponieważ nasi klienci zdecydowanie chętniej widzieliby naszą współpracę gdybyśmy byli już sp z o o.

I teraz mam pytanie a właściwie pytania:

czy możemy zadłużyć jeszcze teraz działalność gospodarczą i to zadłużenie przenieść jakoś na spółkę?
czy może zadłużyć spółkę zaraz po jej rejestracji i spłacić zobowiązania wynikające z działalności
jeżeli zadłużać spółkę to jak to zrobić najbezpieczniej dla nas czyli dla wspólników? (dodam, że chcemy spłacić należność i dalej prowadzić firmę)

Proszę o odpowiedzi na forum lub jeżeli jest ktoś kto pomoże nam to ogarnąć to zapraszam do kontaktu poprzez e-mail: l.r.piasecki (at) gmail.com

Z góry dziękuję.

Zadłużenia (długów) nie możesz przenieść na spółkę, gdyż oznaczałoby to zmianę dłużnika, a do tego każdorazowo wymagana jest zgoda wierzyciela - 519kc.
Czym innym jest natomiast mechanizm przewidziany w 392, tzw zobowiązanie do zwolnienia z długu, przez umowę pomiędzy spółką a osobą prowadzącą działalność (chyba tobą) spółka może zobowiązać się do tego, iż wierzyciele nie będą od ciebie dochodzić wierzytelności. Mechanizm ten w oczywisty sposób nie wiąże wierzycieli, a jedynie upoważnia uprawnionego z tejże umowy do dochodzenia odszkodowania od zobowiązanego.

Istnieje ponadto instytucja przewidziana przez 55kc -tzw zbycie przedsiębiorstw, przedsiębiorstwo, które prowadziłeś jako os. fiz może być wniesione aportem do spółki, w takim wypadku zarówno spółka jak i wspólnik wnoszący aport odpowiadają za zobowiązania związane z funkcjonowaniem przedsiębiorstwa solidarnie.

"..... mechanizm przewidziany w 392, tzw zobowiązanie do zwolnienia z długu, przez umowę pomiędzy spółką a osobą prowadzącą działalność ....."
- czy są jakieś specjalne wzory umów przeznaczone do tego typu działań?

PS. adamlukass - dziękuję za informacje.

Powrót