Problem hierarchii norm prawa międzynarodowego.

• Autor wątku Autor wątku addson90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

addson90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Istnieje takowa hierarchia w trzech przypadkach:
umowa może uchylić obowiązywanei zwyczaju międzynarodwego;
zwyczaj może zmodyfikować treść normy traktatowej;
zwyczaj może uchylić normę traktatową.
Czy ktoś mógłby rozszerzyć każdy z wymienionych przykładów? Przyznam się szczerze, że nie dysponuję podręcznikiem, a skrypt do mnie w tym miejscu nie przemawia:)

Bardzo bym prosił jeszcze o scharakteryzowanie krótko zobowiązań erga omnes.

Pozdrawiam i z góry dzięki!

Proszę się wybrać do biblioteki lub użyć www.google.pl

Jeśli będziesz miał swoje propozycje odpowiedzi chętnie potwierdzimy/skorygujemy Twój tok myślenia, ale wybacz, zadań domowych za Ciebie odrabiać nikt tu nie będzie.

Chyba kłania się problem nieumiejętności czytania ze zrozumieniem. To nie jest praca domowa!! Przygotowuję się do egzaminu i wpisałem tu to, czego do końca nie rozumiem, a wkuwanie na pamięć nie jest chyba najlepszą metodą. Poprosiłem o KRÓTKIE scharakteryzowanie tak, abym ten tok myślenia "załapał". Nie jestem leniem, który chce mieć wszystko podane na tacy - jak napisałem powyżej - posiadam skrypt, w którym te zagadnienia nie są dla mnie dość jasno wytłumaczone, np. w jaki sposób umowa może uchylić obowiązywanie zwyczaju?

PS. Nie chcesz, nie musisz - nikt Cię nie zmusza. Ja tylko poprosiłem o pomoc człowieka, który się na tym zna i potrafi to wytłumaczyć w jak najprostszy sposób. Pozdrawiam.

addson90 napisał:
Chyba kłania się problem nieumiejętności czytania ze zrozumieniem. To nie jest praca domowa!!

Zechcesz mnie oświecić w którym to miejscu wykazałem się brakiem czytania ze zrozumieniem Twojego pierwszego postu?

addson90 napisał:
PS. Nie chcesz, nie musisz - nikt Cię nie zmusza. Ja tylko poprosiłem o pomoc człowieka, który się na tym zna i potrafi to wytłumaczyć w jak najprostszy sposób. Pozdrawiam.

Jeśli Twój skrypt jest niewystarczający każda biblioteka wydziałowa posiada dobry zasób materiałów. Jeśli raczysz nakreślić która część Twojego skryptu jest niejasna lub rodzi wątpliwości z chęcią Ci pomożemy.

Powrót