problem i wielka niewiadoma

• Autor wątku Autor wątku monia0011
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monia0011

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
W 2008 roku znajomy dostał wyrok za wymuszenia pieniędzy z firmy ubezpieczeniowej dostał rok w zawieszeniu oraz częściowe naprawienie szkody na rzecz ubezpieczyciela w kwocie 1500zł (całośc sumy wymuszonej to ok 6000zł).Wczoraj dostał on pismo z e-sądu w którym ubezpieczyciel żąda zworotu całej sumy minus te 1500zł, plus zwrot kosztów sądowych 1200zł plus odsetki od 2005 roku w którym to roku kolizja miała miejsce.I tu mam pytanie pieniążki od ubezpieczyciela pobrał kto inny,znajomy był sprawcą,czy ubezpieczyciel może żądac tych pieniążków od sprawcy,który nie pobrał tych pieniążków?I co można zrobic,aby zmniejszyc tą kwotę?Ktoś pomoże doradzi,znajomy jest w trudnej sytuacji finansowej.

Hola hola można jaśniej ?:)znajomy dostał wyrok sądowy w zawieszeniu i miał pokryć szkodę w kwocie 1500 zł ? Co to za pismo z e-sądu ? Proszę podawać więcej informacji !!!

Tak dotał rok w zawieszeniu na 2 lata i pokryc częściowo szkodę w wysokości 1500zł,sama osobiście w 2009 r wysłałam te pieniążki do ubezpieczyciela i on je odesłał,dzwoniłam i w ubezpieczalni powiedzieli,że oni nie mają nic na mojego znajomego i jak coś będą mieli to przyślą do domu pismo wzywające do zapłaty,nic nie przyszło,a tu wczoraj to jest nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym oraz pozew o zapłatę.

Ktoś odpowie?pomoże?poradzi?

w sprawie może zachodzić przedawnienie, ale za mało danych podajesz......

Kolizja miała miejsce we wrześniu 2005,wyrok zapadł 2 marca 2009,pozew do e -sądu wpłynął 02/01/2012,jakie jeszcze dane?

Czy ktoś pomoże mi napisac jakiś wniosek do tej firmy ubezpieczeniowej o rozłożenie tej należności na raty i umorzeniu odsetek?Znajomy się zdecydował to spałacic nie chce chodzic po sądach.I może ktoś się oriętuje na jaki maksymalny okres taka firma może rozłożyc tą należnośc?
A i ztego co się dowiedziałam to tu nie ma przedwanienia,bo znajomy ma za to wyrok także przedawnienie po 10 latach.

Witam, sprawa karna i obowiązek naprawienia szkody w postępowaniu karnym a sprawa cywilna to co innego. Jeśli wyrok był skazujący (a wynika z tego że był) to pokrzywdzony ma prawo dochodzić odszkodowania na dordze cywilnej i to przez 10 lat. Jeśli chodzi o rozłożenie na raty, to w sumie pozostaje kwestia negocjacji z wierzycielem. Proszę zwrócić uwagę czy dług nie został sprzedany i kto pozwał znajomego.

dług jeszcze nie został sprzedany tak myślę,bo powodem w sprawie jest firma ubezpieczeniowa i jej pełnomocnik.

Powrót