problem muzyczno - podatkowy

• Autor wątku Autor wątku nocmar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nocmar

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, jestem 20 letnim muzykiem który chce zacząć zarbiać na swojej twórczości. Kompletnie nie znam się na sprawach prawnych dlatego szukam porady.

Mam zamiar korzystać z dwóch serwisów do publikacji muzyki
Distrokid - serwis który publikuje naszą muzykę na wszelkie platformy streamingowe (spotify, apple music, youtube music itd.) Zarabiamy pieniądze gdy ktoś nas słucha. Pieniądze wpływają na paypal. Distrokid zbiera informacje podatkowe, oraz wysyła formularze W-8BEN. ( być może nie muszę odprowadzać już podatku w polsce, ale nie wiem jak to rzeczywiscie jest )

Bandcamp - serwis na który wystawiamy swoją muzykę do kupienia w formie cyfrowej tzn. ktoś kupuje album w formie cyfrowej i dostaje możliwość pobrania go legalnie na swój komputer a ja dostaje pieniądze na paypal.

Czy musze odprowadzac jakis podatek od takiej sprzedazy? jesli tak to jaki i jak to wszystko zorganizowac legalnie? Nie oczekuje jakis kokosow ze sprzedazy ale chce zrobic wszystko tak jak powinno byc, oraz bez zakladania dzialalnosci gospodarczej :)

Dopytaj najlepiej w urzędzie skarbowym, lub poszukaj samodzielnie w internecie. Wg. Tego co udało mi się znaleźć przychód takich rozliczasz w PIT-36

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Powrót