Problem na Allegro

• Autor wątku Autor wątku Dodo123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dodo123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam,

Mam prośbę o pomoc. Kupiłam na Allegro 7 przedmiotów u tego samego sprzedawcy. Przy 5 z nich była podana kwota 17 zł za wysyłkę wraz z informacją o tym, że w paczce może być maksymalnie 1 sztuka towaru. Przy dwóch pozostałych sprzedający zaznaczył koszt wysyłki 17 zl za pierwsza sztukę i 9,90 każdą kolejną, a w paczce maksymalnie 20 przedmiotów.

Łączny koszt dostawy wyniósł mnie 111,99 groszy. (Wartosc przedmiotów 64 zł). Zrobiłam oczywiscie przelew na całą kwotę, ponieważ zaakceptowałam waruni podane w aukcji. Okazało się jednak, że sprzedawca mimo informacji o tym, że w 5 przypadkach wysyła oddzielnie przedmioty, wysłał wszystko zbiorcza przesyłką.

Czy mogę domagać się zwrotu kosztów wysyłki?

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Przecież wiedziałaś, jakie są koszty wysyłki przed dokonaniem zakupu i zgodziłaś się na nie.

tak, jasne. Tylko, że zapłaciłam 17 zł za wysyłkę 5 oddzielnych przesyłek a nie jednej zbiorczej. Przynajmniej tak rozumiem treść aukcji w której wzięłam udział.

cedwah napisał:
Kiedy i od kogo (przedsiębiorcy, czy osoby prywatnej)?

Przedmioty kupione w ciagu ostatniego tygodnia na licytacjach od przedsiębiorcy.

Ale przecież Pani kupiła każdy przedmiot na oddzielnej aukcji, więc w czym problem?

weider91 napisał:
Ale przecież Pani kupiła każdy przedmiot na oddzielnej aukcji, więc w czym problem?

Moim zdaniem problem polega na tym, że kupiłam przedmioty na rożnych aukcjach, gdzie płatność za przesyłkę dotyczyła pojedynczej sztuki w oddzielnych paczkach, za co zapłaciłam. Sprzedający jednak wziął pieniądze za pojedyncze wysyłki, ale wysłał wszystko zbiorczo w jednej przesyłce.

Martin1 napisał:
a jaka cena jest na tej paczce?

Cena ze znaczków to 14 zł wiec doliczając koszty pakowania itd faktycznie może być to 17 zł.

Ja tu nie widzę żadnego problemu, sprzedawca miał prawo policzyć za każdą przesyłkę, ponieważ Pani kupiła wszystko na oddzielnych aukcjach. Dlatego trzeba zawsze dzwonić, pisać i się dogadywać z ceną za przesyłkę.

Dziękuję loco za odpowiedź.

Weider91 ja jak najbardziej sie zgadzam z tym, że zaakceptowałam warunki sprzedającego biorąc udział w aukcji. Dlatego zaplacilam wszystko, co zostało podliczone.

Chodzi mi jednak o to, ze sprzedający sam podważył w pewien sposób własny regulamin, bo w aukcjach wyraźnie jest napisane, ze w jednej przesyłce może być maksymalnie jedna sztuka. Wiec zapłaciłam za 5 oddzielnych przesyłek i jedna podwójna (17 zł + 9 zł) ale wszystko dostałam wbrew informacji w aukcji w jednej paczce. Uważasz, że można tak wprowadzać kupujących w błąd?

Że niby sprzedający wzbogacił się na Tobie podliczając za 6 przesyłek na Twoim rachunku, a sam zapłacił za jedną, hmm to ma sens :)

Szczerze mówiąc to tak to właśnie odbieram. Ja rozumiem, że każdy chce zarobić, ale w tym wypadku to już nie jest 10 zł różnicy.

Wiem, że praktyki podbijania cen wysyłki na Allegro są coraz częstsze, ale w tym wypadku dla mnie sytuacja była jasna. Myślałam, ze płace za 6 przesyłek, a nie jedna.

Poprosić grzecznie o zwrot zawyżonych kosztów. Dać na to kilka dni. Jeśli się nie zgodzi a nie używała Pani produktów proszę dokonać zwrotu - wysłać odstąpienie od umowy. Cwaniak zwróci całość kosztów. Pani odeśle mu wszystko pocztą za 10zł.

Dodo123 napisał:
Czy mogę domagać się zwrotu kosztów wysyłki?

Tak. Wysłał jedna przesyłką, a pobrał zapłatę za 5. Odpowiedź masz w #12

Ostatnia edycja:
Powrót