Problem na stażu cz.2

• Autor wątku Autor wątku uglibugli
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

uglibugli

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam!

Jestem obecnie na stażu, zostały mi 2 miesiące do jego końca, miałem pewne problemy z nim związane (dla zainteresowanych: http://forumprawne.org/zabezpieczenie-spoleczne/115154-problem-na-stazu-z-up.html) teraz sprawa wygląda tak, że sytuacja trochę się uspokoiła ale ciągle są problemy. I tak ostatnio zostałem poinformowany, że będę pisał test z przepisów które obowiązują - nie powiedziano mi wprost że jeżeli go nie zaliczę to się mnie pozbędą, powiedziano tylko że pracownicy którzy takiego testu nie zaliczają mają rozwiązywaną umowę o prace. Czy mnie to także dotyczy? Czy jeżeli bym go nie zaliczył to mogą przerwać staż z mojej winy? Druga sprawa to ciągłe powtarzanie mi, że za niedługo będzie ocena pracownicza i ja także będę jej podlegał. Rozumiem, że jako tako jestem pracownikiem (bo pracuję w danym urzędzie) ale nie mam umowy z pracodawcą tylko z UP. Przeczytałem rozporządzenie o stażach, niby wiem kiedy mogą rozwiązać ze mną umowę ale mam taki mętlik w głowie że wiem, że nic nie wiem. Pomóżcie!

Nie zdanie jakiegoś testu, który sobie robi pracodawca nie może mieć wpływu na przebieg stażu.
Nie podlega Pan jako stażysta okresowej ocenie pracowniczej - w tym urzędzie, chyba mają coś nie po kolei mówiąc krótko.

Dziękuję za odpowiedź. Powiem szczerze że odliczam czas do końca tego stażu i już nigdy więcej nie chcę o czymś takim słyszeć. Umowa o pracę tylko i wyłącznie, wtedy pracownik jest traktowany jak człowiek a nie jak darmowa siła robocza, pracowałem na zastępstwo przez (tylko) 3 miesiące i mam porównanie do tego nieszczęsnego stażu jeżeli chodzi o traktowanie pracownika.

To nie kwestia podstawy wykonywania pracy, tylko tego gdzie jest ona wykonywana. Życzę powodzenia.

Powrót