Problem na stażu

• Autor wątku Autor wątku noname99
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

noname99

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam ;);)
Chciałabym uzyskać pomoc, a mianowicie jestem na stażu już od 5 miesięcy, dotychczas wszystko było okej. Dowiedziałam się że nie zostanie przedłożona mi umowa na 3 miesiące po stażu, nie powiedzieli jak był powód ich decyzji . Później dowiedziałam się od pewnej osoby że chcą mnie wyrzucić ponieważ ja nie pasuje do tej firmy, że nie wykonuje dobrze obowiązków- chociaż to nie jest prawdą, że mam zaburzenia osobowości...
I mam takie pytania : czy jak jestem na stażu to mogą mi wypowiedzieć umowę miesiąc przed zakończeniem stażu nie mając konkretnych powodów :?::?: Bo szczerze to nie mają na mnie nic żeby rozwiązać mi umowę , i niewiem co w tej sytuacji zrobić? Bo na dodatek straszą mnie prawnikiem...
Proszę o pomoc,
pozdrawiam.

Miałam tam praktyki i pozwolili mi odbyć staż

Ale jaki podmiot skierował Cię na ten staż? Inaczej rzecz ujmując kto wypłaca Ci stypendium?

Zapomniałam dodać że nie realizuje programu stażu, tylko zajmuje się czymś innym i na innym stanowisku..

Skierował mnie i wypłaca stypendium PUP . ; )

Ostatnią edycję dokonał moderator:
noname99 napisał:
Zapomniałam dodać że nie realizuje programu stażu, tylko zajmuje się czymś innym i na innym stanowisku..
Zgłaszałeś to w PUP? Bo masz obowiązek informować organ nadzorujący (PUP) o nieprawidłowościach w realizacji stażu.

Niestety, pracodawca w każdej chwili może wystąpić o przerwanie stażu, natomiast musi podać konkretny powód. PUP na pewno będzie badał sprawę i zapewne negocjował jeśli powód nie będzie racjonalny, ale jeśli pracodawca będzie zdecydowany i zdeterminowany nie będzie możliwości dalszego odbywania stażu. W takim przypadku pracodawcy grożą konsekwencje z tytułu zerwania umowy przewidziane w samej jej treści (nie znam treści umowy, więc ich nie sprecyzuję). Pytanie teraz czy umowa przewiduje konsekwencje (np. finansowe), które "przestraszą" pracodawcę i zrezygnuje z przerwania stażu.

Ostatnia edycja:
Zgłaszałam to w urzędzie, i mam czekać na rozwój sytuacji. Ale czy jeśli ja nie zawiniłam to też można rozwiązać umowę? Bo te powody co napisałam nie są potwierdzone, i ja się z nimi nie zgadzam.

Niestety, może, ale musi podać powód, który PUP, albo uzna albo nie, ale też jednocześnie nie ma narzędzi, aby zmusić pracodawcę do "trzymania" Cię na stażu, nawet gdybyś sprawowała się nienagannie. Umowa natomiast zapewne przewiduje sankcje i teraz pytanie czy groźba tych sankcji powstrzyma pracodawcę od wystąpienia o przerwanie stażu.
Skoro podjął decyzję o niezatrudnieniu Cię, co też na pewno przewidywała umowa, to najwidoczniej nie boi się sankcji ze strony PUP.

Ostatnia edycja:
Myślę też że chcą rozwiązać umowę, bo unikną przyjęcia na te 3 miesiące po stażu.
Obiecywali mi że zostanie przedłużona a okazuje się inaczej. Płakać ja nie będę, ale czy jak wyrzucą mnie z tego stażu to będę go miała zaliczonego ?;);)

Nikt Ci nie odbierze doświadczenia zawodowego, które zdobyłaś. PUP na Twój wniosek musi potwierdzić, że taki staż odbywałaś... nawet jeśli będzie on przerwany.
Co rozumiesz zatem przez staż "zaliczony"? Chodzi o to czy będziesz mogła ponownie odbyć staż?

A jeśli nawet rozwiążą umowę nie z mojej winy to muszę zwracać stypendium do Urzedu Pracy ?

Powiedzmy że zdobyłam, bo większość na stażu siedziałam i nic nie robiłaM
Hmm chodzi mi czy będzie mi się ten staż liczył do lat pracy ?

Powrót