Problem na stażu

• Autor wątku Autor wątku myszka1118
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

myszka1118

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam mam takie pytanie jestem na stażu w urzędzie skarbowym od 1 kwietnia i od tego czasu cały czas byłam w Referaci Postępowań Podatkowych w zakresie spadków i darowizn dziś zostałam przeniesiona na wprowadzanie PITów. Wiem jeszcze że mam być tydzien w jednym i tydzien w drugim. Czy mogę coś zrobić aby wrócić na spadki i darowizny.
Proszę o szybką odpowiedz

Czyją decyzją zostałaś przeniesiona i dlaczego? Na staż skierowana zostałaś z PUP?

Ostatnia edycja:
tak jestem na stażu z pup i jest on finansowany ze środków unijnych. Czyją decyzja to ja własnie nie wiem. wczoraj jedynie przed koncem pracy przyszła pani i powiedziała ze od jutra ide gdzie indziej na tydzien potem wracam na tydzien i tak cały czas

a przeniesiona zostałam dlatego ze maja małe zaległosci

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Czy w dokumentach z PUP masz sprecyzowany dział, w którym odbywasz staż, czy też jest po prostu wpisany Urząd Skarbowy w ....?
myszka1118 napisał:
Czyją decyzja to ja własnie nie wiem. wczoraj jedynie przed koncem pracy przyszła pani i powiedziała ze od jutra ide gdzie indziej na tydzien potem wracam na tydzien i tak cały czas
Na czym na co dzień polega Twoja praca? Czemu nie chcesz pomagać w innym dziale?

W dokumentach mam wpisane stanowisko referent jak dobrze pamiętam.Nie chcę przejśc do innego działu dlatego że tam są sami stażysci i 1 pani która i tak ma ich gdzieś i wsi tam jakaś chmura burzowa nad nimi.

Niestety, jeśli nie masz określonego działu w dokumentach z PUP, to Twoje chcenie czy nie chcenie nie ma znaczenia. Stażysta jest bowiem osobą bezrobotną, która uczy się praktycznie zawodu... a skoro jest potrzeba pomocy i przy okazji nauki w innym dziale, to nie widzę w tym niczego nieprawidłowego Również pracownika, którego obowiązują przepisy KP pracodawca może oddelegować na okres 3 miesięcy do innej pracy, a stażystę, który został skierowany na staż po prostu do US (bez sprecyzowania komórki organizacyjnej US) i którego KP nie obowiązuje, tym bardziej.
Przykro mi to mówić, ale albo się z tą decyzją pogodzisz albo odmówisz, ale wtedy spodziewaj się przerwania stażu.

Ostatnia edycja:
Trudno pozostaje mi się pogodzic z tym ze co tydzien bede gdzie indziej. Gdybym chociaż mogła zostac na tymmiejscu co byłam i przynosic sobie te dokumenty a nie co chwila zmieniac miejsce

myszka1118 napisał:
Trudno pozostaje mi się pogodzic z tym ze co tydzien bede gdzie indziej. Gdybym chociaż mogła zostac na tymmiejscu co byłam i przynosic sobie te dokumenty a nie co chwila zmieniac miejsce
No ale chyba, w nowym miejscu będziesz miała co robić, więc raczej nie ma sensu zabierać tam dokumentów ze starego działu, bo po prostu nie będziesz mieć czasu na ich "obrabianie".

No niestety, tak to już jest, że stażysta w większych firmach/instytucjach w ramach jej struktur jest "rzucany" według aktualnych potrzeb. Wynika to prawdopodobnie z niedostatku doświadczenia zawodowego w branży czy też wiedzy fachowej stażysty... bo wnioskuję, że przy PIT-ach potrzebna jest raczej pomoc techniczna niż merytoryczna, czy tak? Może spróbuj nie patrzeć na to tak pesymistycznie, bo niepotrzebnie się "nakręcasz". Każde doświadczenie, zwłaszcza na początku kariery zawodowej jest cenne.
Mnie absolutnie nie dziwi, że w połowie kwietnia "PIT-y" potrzebują każdego wsparcia.

Ostatnia edycja:
Nie nakręcam się tylko panie z którymi byłam i własciwie będe dalej bardzo chcą mnie z powrotem na stałe na majątki i powiedziały mi to dziś prosto w oczy że żadnemu stażyscie jak dotąd nie pozwoliły robić tylu rzeczy już bez jakiegoś wielkiego sprawdania

myszka1118 napisał:
Nie nakręcam się tylko panie z którymi byłam i własciwie będe dalej bardzo chcą mnie z powrotem na stałe na majątki i powiedziały mi to dziś prosto w oczy że żadnemu stażyscie jak dotąd nie pozwoliły robić tylu rzeczy
To może niech one porozmawiają na ten temat z przełożonym albo bezpośrednio z osobą, która taką decyzję wydała? Być może coś wskórają?

Póki co dla Ciebie pracodawcą jest naczelnik US i każdy kto podejmuje decyzje kadrowe z jego upoważnienia. I do tych poleceń masz obowiązek się stosować... tak jak i pracownice US, z którymi dotychczas pracowałaś. Skoro taka decyzja została podjęta (a biorąc pod uwagę niesprecyzowanie komórki organizacyjnej w ramach struktur organizacyjnych organizatora stażu, PUP nie musiał wyrażać zgody na zmiany), to nie pozostaje Ci nic innego jak wykonać polecenie służbowe... albo zrezygnować z odbywania stażu.

Ostatnia edycja:
Powrót