problem odstąpienie od umowy

• Autor wątku Autor wątku krkwaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krkwaw

Zbanowany
Odpowiedzi
374
dziś otrzymałem buty zamówione na odległość

rozmiar niezgodny z zamówieniem
kupiłem 40 rozmiar wkładki 25,5 (taki opis na aukcji) otrzymałem 40 rozmiar wkładki 25

chce skorzystać z odstąpienia od umowy, a może powinienem reklamować towar?

czy na własny rachunek mam ponieść koszt odesłania i odstąpienia od umowy jeśli sprzedawca pomylił się w opisie aukcji?

Ostatnia edycja:
Możesz reklamować jako towar niezgodny z umową lub odstąpić od umowy w terminie 14 dni. W drugim przypadku pokryjesz koszty odesłania.

Wy tu lubicie nabijać sobie posty. Jeśli uważasz, że trzeba coś dodać lub poprawić, to zrób to konkretnie, a nie śmiecisz autorowi w jego wątku. On tu przyszedł, żeby uzyskać pomoc, a nie czytać aroganckie przepychanki.

Zrobiłem to, ty proponujesz autorowi reklamację na starych zasadach - czytaj wprowadzasz w błąd...

No, teraz trochę konkretniej. Wcześniej nic nie zrobiłeś. Zadałeś mi pytanie, czyli zasugerowałeś, że wszedłeś tu przypadkiem i nie wiesz co się dzieje do koła.

Znów zwrócono ci uwagę, że powołujesz się na stary, nie obowiązujący już przepis. A chyba nie na tym polega pomoc, której oczekuje użytkownik. Poza tym nie ma tu żadnej arogancji.

Co do tego zaś, że ktoś nie wie co się dzieje, to zdania mogą być nieco rozbieżne... Masz jakieś pojęcie, ze coś gdzieś, ale dokładnie to nie wiesz...

a więc w końcu rękojmia czy reklamacja ?
(kupowałem jako konsument od przedsiębiorcy)

wittka, po pierwsze, to w poprzednim wątku powoływałem się na przepis obowiązujący przed 25 grudnia 2014, bo tamten produkt był kupiony przed tą właśnie datą. Po drugie, istotniejsze, nie chodzi o to, że ktoś kogoś poprawia, tylko o stałą praktykę, która charakteryzuje to forum. Robią to zarówno zwykli użytkownicy, jak i moderatorzy. Praktyki nie będę opisywał, bo wspomniałem już we wcześniejszym poście, a poza tym znana jest każdemu z was. Co jakiś czas jakiś założyciel tematu się buntuje, że śmiecicie mu w temacie, zamiast udzielić porady. I tak, jest to zazwyczaj arogancka przepychanka. Powyżej przykład.

EDIT:
A efekt widzicie. Postów pełno, a autor pytania nadal nie wie. Wystarczyło napisać jeden post wyjaśniający.

Ostatnia edycja:
Jeśli chcesz reklamację, to z tytułu rękojmi - od grudnia 2014 rękojmia zastępuje obowiązującą wcześniej niezgodność z umową.

Piotrek618 napisał:
wittka, po pierwsze, to w poprzednim wątku powoływałem się na przepis obowiązujący przed 25 grudnia 2014, bo tamten produkt był kupiony przed tą właśnie datą.
Autor w owym wątku nigdzie tego nie napisał. Napisał że produkt jest na gwarancji do dnia X, a data zakupu nigdzie nie padła.

Piotrek618 napisał:
EDIT:
A efekt widzicie. Postów pełno, a autor pytania nadal nie wie. Wystarczyło napisać jeden post wyjaśniający.
Więc trzeba było wyjaśnić.
Na tym kończę dyskusję, bo wychodzi zdecydowanie poza ten wątek.

I to się nazywa nabijanie postów. To ją podaj, bardzo ładnie proszę.
Pytanie brzmi: "Kiedy użytkownik kupił telefon od swojego kolegi".
Serio, bardzo chętnie się dowiem...

I uważasz, że ta informacja tak bardzo interesuje użytkownika krkwaw, że pytasz tutaj?

Uważam, że "twoja wiedza na ten temat" jest dla autora tego wątku równie interesująca.
Tak samo np. to "Wcześniej nic nie zrobiłeś. Zadałeś mi pytanie, czyli zasugerowałeś, że wszedłeś tu przypadkiem i nie wiesz co się dzieje do koła."

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź na prościutkie pytanie i jednocześnie cieszę się, że tak się troszczysz o autora wątku. Szkoda tylko, że nie zawsze.

I teraz to już serio koniec. Mod może wyrzucić niepotrzebne, zgłaszam sam siebie.

Nie spodziewaj się wyczerpujących odpowiedzi na tematy, które nie są związane z wątkiem. Jeśli usunie, to Ty i inni użytkownicy w końcu będą mogli zobaczyć, jak wygląda wzorcowo rozwiązany problem.

Mój boże...
To nie wstyd przyznać, że nie znasz odpowiedzi. Tak samo jak nie jest wstyd przyznać, że pomyliłeś przepis.

Tylko i aż tyle. Opcjonalnie możesz odpowiedzieć we właściwym wątku i zademonstrować wzorcowe rozwiązanie problemu. Też się czegoś nauczę.

Nie kryłem tego, że podałem złą nazwę w tym wątku. W tamtym wszystko było poprawnie.

kupowałem od przedsiębiorcy jako konsument na odleglosc

mam reklamować z tyt. rękojmi (kc) czy ustawy konsumenckiej (towar niezgodny z umową)

Możesz złożyć reklamację z tytułu niezgodności rzeczy sprzedanej z umową i zażądać wymiany butów na właściwe (art. 556 i nast. kc.)
Możesz oczywiście wykonać prawo do namysłu i odstąpić od umowy w terminie 14 dni (art. 27. ustawy o prawach konsumenta; upk), ale poniesiesz koszty odesłania chyba, że nie zostałeś o tym skutecznie poinformowany przez sprzedawcę (art. 34. ust 2 upk)

Powrót