A
anezka_85
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Witam. Mam pewien problem. Wykonuję ilustracje do kartek dla pewnej firmy, nie prowadzę działalności gospodarczej. Podpisywałam umowy jedynie o przeniesienie praw autorskich- żadna umowa zlecenie, ani o dzieło ( chociaż część tej umowy przypomina umowę zlecenie- termin dostarczenia pracy itp itd). Byłam jakaś taka niefrasobliwa niestety i nie przejmowałam się zbytnio żadnymi kwestiami podatkowymi itp, zwłaszcza że firma na samym początku zapewniła mnie, że oni podatki z tego tytułu odprowadzać będą i mam się nie martwić. Teraz wyszło trochę inaczej. Odezwałam się do nich ostatnio w tej sprawie i się okazało, że tak- oni niby od tego podatków płacić nie muszą, bo za małe kwoty były, jeśliby na jednej umowie przekraczały 1000 zł, to wtedy jakieś 2% mieliby zapłacić. Niby mówią, że nie zgłaszali tego do US, a z drugiej strony, że te umowy były rejestrowane w ich ewidencji działalności gospodarczej firmy. Stanęło na tym, że oni żadnego podatku płacić nie musieli, a jak ja mam się z tego rozliczać, to nie wiedzą. I teraz mam problem, nie przejmowałam się tym wcześniej, nie za bardzo się orientuję po prostu w tych sprawach- powiedzieli, że mam się nie przejmować podatkiem to się nie przejmowałam, podpisywałam umowę, dostawałam pieniądze i tyle. Nie mam żadnych rachunków, nie prowadzę działalności gospodarczej, a tych umów od września było kilka i nie mam pojęcia co z tym zrobić. Na przyszłość będę wiedziała, że najlepiej podpisywać umowę o dzieło, albo o zlecenie, wtedy byłoby prościej, a z samą tą umową o przeniesienie praw autorskich nie wiem co zrobić. Mam nadzieję, że czegoś się tutaj dowiem
Pozdrawiam
Ostatnia edycja: