problem poreczemnie

• Autor wątku Autor wątku Janusz80wppl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Janusz80wppl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
7 lat temu poręczyłem kredyt. Niestety kredyt nie został spłacony.
Egzekucja komornicza została umorzona, z powodu bezskuteczności, dwa lata temu (egzekucja była prowadzona na podstawie BTE). Wiem, że mnie w tym BTE nie ma - egzekucja była prowadzona tylko przeciwko dłużnikowi. Po umorzeniu egzekucji bank sprzedał wierzytelność firmie windykacyjnej (nikt mnie o tym nie informował).
W zeszły piątek dostałe list z firmy P...A., że jestem poręczycielem i jak nie zacznę spłacać to wystąpią do sadu. Dzwoniłem do firmy i podniosłem zarzut przedawnienia ale dość nieuprzejma pani powiedziała, że egzekucja komornicza została umorzona 2 lata temu i dług nie jest przedawniony. Dodam jeszcze raz ze ta egzekucja nie toczyła się przeciwko mnie - nie było mnie na BTE ani na w wniosku u komornika (widziałem akta, choć komornik miał opory żeby mi je pokazać, mówił że nie byłem stroną, dopiero jak powiedziałem że pójdę do sądu to mi udostępnił akta sprawy w stylu a masz sobie i czytaj).
Mam pytanie czy wobec mnie jako poręczyciela ten dług jest przedawniony????

wydaje mi się, że jest przedawniony - gdyż bank mógł solidarnie żądać od kredytobiorcy i poręczyciela spłaty w momencie wypowiedzenia umowy kredytowej i jej wymagalności, a zatem wobec ciebie termin przedawnienia zaczął biec z chwilą wymagalności wypowiedzianego kredytu i minęły trzy lata, gdyż wobec ciebie nie nastapiło przerwanie biegu przedawnienia.

jednak niech ktoś jeszcze dorzuci jakaś opinię.

a paniusią z czarnego kruka sie nie przejmuj, wciśnie ci każdą ściemę byleś tylko uwierzył że nie masz racji, nawet jak ją masz.

Powrót