Problem - Proszę o pomoc.

• Autor wątku Autor wątku portaldc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

portaldc

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

mam olbrzymi problem, ponieważ kierowałem pojazdem bez prawa jazdy, które uległo wypadkowi (wypadło z drogi)nikomu nic się nie stało. Ale oddaliłem się z miejsca wypadu, spowodane szokiem było zgłoszenie kradzieży auta. Zgłosiłem więc kradziez auta i toczy sie postepowanie (aktualnie przesłuchania na KPP, zostałem sam zawiodomiony o zgloszeniu sie na policje w celu złozenia zeznan dodatkowych). Chciałbym przyznać się do winy, co mi grozi za falszywe złozenie zeznan oddalenie się z miejsca wypadku oraz kierowanie bez prawa jazdy. W kolizji nikt nie ucierpiał. Chciałbym się dowiedzieć co należy zrobić w tym wypadku aby ponieśc jak najmniejszą odpowiedzialnośc karna.

Pozdrawiam i czekam na szybką odp.

no cóż za głupotę się płaci - proszę wybaczyć określenie...

za samo kierowanie bez prawa jazdy dostał by pan mandat... - no chyba ,że był pan pijany to zarzut z art. 178a &1 KK , a tak to zarzuty z art. 233 &1 KK, 234 &1 KK , 238 &1 KK

a o ile auto miało ubezpieczenie AC i zgłosił pan kradzież ubezpieczycielowi to dodatkowo zarzut z art. 13 &1 KK w zw. z art. 286 &1 KK

Rozumiem, a czy to prawda że osoba która składała falszywe zeznania, nie jest kara pod tym względem jeśli jej zeznania mogłby by ją pogrążać w odpowiedzialności karnej? Akutalnie nikt jeszcze nie jest oskarżony więc nie wiem co mogę zrobić by uciec od odpowiedzialności karnych. Jak rozumiem bedę mial postawione zarzuty kierowania autem bez prawa jazdy oraz oddalenia się z miejsca wypadku. Dodatkowo napisałeś art. które byłbym karany za skladanie falszywych zeznań oraz niepopełnionym przestępstwie oraz oskarżeniu osoby o popełnienie czynu. Ale dziwi mnie to ponieważ zgłaszając kradzież nie wskazałem złodzieja, więc nie powinni mnie za to karać myslę czy mam racje? Chciałbym poznać dokładną opinie - jakie dokladnie zarzuty były by mi postawione, ponieważ z w odp. na list są art. KK o fałszywych zeznaniach, o niepopełnionym przestępstwie oraz oskarzenie popłenienie czynu. Czy mogę jakoś zmiejszyc ilosć postawionych mi zarzutów. Ponieważ mam dylemat czy przyznać się do winy, czy czekać czy mi się udało. Chciałbym z góry się przyznać, ale po odp. na moj list zaczynam sie obawiać konsekwencji ponieważ nie wytłumaczył mi nikt za co bede mogl miec postawione zarzuty gdyby wyszło na to ze ja kierowalem pojazdem.

portaldc napisał:
Ale dziwi mnie to ponieważ zgłaszając kradzież nie wskazałem złodzieja, więc nie powinni mnie za to karać myslę czy mam racje?
wskazałeś ...- sprawcą jest N/N osoba..:)

portaldc napisał:
Ponieważ mam dylemat czy przyznać się do winy, czy czekać czy mi się udało.
przyznać sie czym prędzej póki sprawa nie nabrala rozmachu i prosić prokuratora o łagodne potraktowanie wlaśnie z uwagi na to przyznanie się i wyjaśnienie dlaczego tak zrobiłeś...

Powrót