K
Kris_jw
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Witam, prosiłbym o radę jak postąpić w sytuacji następującej: Moja mama mieszka w 7 mieszkaniowej kamienicy. Właścicielem całej kamienicy był Pan z drugiego końca Polski. Z czasem 5 mieszkań ( w tym to moich rodziców) zostało nabyte przez lokatorów na własność. Właściciel zmarł, pozostawiając dwa mieszkania w spadku swoim dzieciom, które są wynajmowane długoletnim lokatorom. Mój ojciec, z racji tego że dobrze żył z właścicielem pełnił rolę takiego społecznego administratora - zajmował się rozliczaniem podliczników, sprawami remontowymi, przeglądami itp. Licznik główny od wody w spółce wodociągowej figuruje na nazwisko mojego ojca (zostało to bodajże jakoś spisane kiedyś notarialnie, podobnie wspólny licznik od prądu. Ojciec zmarł jakiś czas temu. I teraz pytanie jak przepisać te liczniki i na kogo? Należy zarejestrować jakąś wspólnotę mieszkaniową? Nadmienię, iż większość lokatorów ma tą sprawę w poważaniu, bo byli przyzwyczajenie do darmowej obsługi, a jak wspólnota to "pewnie trzeba będzie coś płacić".... Nikt nie wyraża zainteresowania. Jak ugryźć tą sprawę, bardzo proszę o jakieś porady.