Problem w profi credit

• Autor wątku Autor wątku Grajek95
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z każdym działem windykacji można się dogadać.
I uznać nieistniejący dług? A to z pewnością :D

W większości przypadków wierzyciele wolą dogadać się na drodze polubownej i zaoszczędzić w ten sposób na opłatach takich jak: skierowanie pozwu do sądu, opłata za sprawę sądową, koszt zastępstwa procesowego, opłata za wydanie klauzuli wykonalności do wydanego nakazu zapłaty, opłata za skierowanie sprawy do komornika oraz koszt zastępstwa w egzekucji komorniczej.
Szkoda tylko, że większość spraw sądowych przegrywacie jak tylko "dłużnik" ma profesjonalnego pełnomocnika, który wie co robi. A koszty, to są Wasze, co to "dłużnika" obchodzi?

Oczywiście windykacja ma prawo poinformować nas o kolejnych krokach w naszej sprawie i nie powinniśmy odebrać tego jako groźby czy straszenia.
No tak. Chyba, że umowy to się nie ma, cesja też "na lewo", nigdy nie doręczona... A to akurat jest klasyka. I wtedy to może nie jest "straszenie" ale z pewnością blef.

Bardzo często dłużnicy unikają kontaktu z działami windykacji poszczególnych wierzycieli lub zewnętrznych podmiotów.
Jakby przestali kłamać, to może i "dłużnicy" by ich nie unikali...

Działa ona gdy dokumentacja została do nasz wysłana dwukrotnie na wskazany przez nas wcześnie adres i mimo to wróciła o organu (np. sądu).
Bzdura. Działa ona wyłącznie, jeśli przesyłka została wysłana na adres zamieszkania. A nie jakbyście chcieli "podany w umowie", "wskazany wcześniej" - fikcję doręczenia pod adres pod którym "dłużnik" nie mieszka obala się od ręki.

Po 1 nie jestem firmą, ani jej pracownikiem.
Po 2 Każdy przypadek opisywany na formu jest inny.
Po 3 Nie mam zamiaru się spierac bo i po co.

@Użytkownik
Miałem przygodę z windykacją z tzw. chwilówek
Przyjeżdżał pan z windykacji , umówiliśmy się na co miesięczne wpłaty po 200zł. (dług 800zł.) wystawiał pokwitowania (częściowa spłata zadłużenia, oraz kwota) po czwartej wpłacie poprosiłem o pokwitowanie spłaty pożyczki w całości , a on drwiąco powiedział że pozostało jeszcze 720zł. wygoniłem gościa .
Po jakimś czasie spotkaliśmy się w sądzie (szczęście że trzymałem pokwitowania) próbował wcisnąć sędziemu że 180zł. z każdej raty , to koszty przyjazdu i windykacji (po ratę robił 70km.) sędzia go normalnie wyśmiał , i sprawę wygrałem.
Tak się wychodzi z ugodach z windykacją.
Pozdrawiam

Gorgonit24 napisał:
Witam serdecznie.

W dzisiejszych czasach wiele osób ma problemy finansowe z płatnością zawartych zobowiązań. Z każdym działem windykacji można się dogadać.
W większości przypadków wierzyciele wolą dogadać się na drodze polubownej i zaoszczędzić w ten sposób na opłatach takich jak: skierowanie pozwu do sądu, opłata za sprawę sądową, koszt zastępstwa procesowego, opłata za wydanie klauzuli wykonalności do wydanego nakazu zapłaty, opłata za skierowanie sprawy do komornika oraz koszt zastępstwa w egzekucji komorniczej.

Bardzo często dłużnicy unikają kontaktu z działami windykacji poszczególnych wierzycieli lub zewnętrznych podmiotów.
Windykacja dzieli się na dwa etapy: polubowny - gdy sprawa jest w dziale windykacji oraz sądowej - gdy wierzyciel skierował sprawę dochodzenia roszczenia na etap drogi sądowej.

Nie wywiązując się z zawartych umów narażamy się na stres i koszty związane z dochodzeniem roszczeń przez naszych wierzycieli.
Oczywiście windykacja ma prawo poinformować nas o kolejnych krokach w naszej sprawie i nie powinniśmy odebrać tego jako groźby czy straszenia.

W sytuacji gdy sprawa naszego zobowiązania trafia na drogę sądową i sąd wydaje nakaz zapłaty oczywiście możemy się od niego odwołać zgłaszając pisemnie (na adres sądu) sprzeciw.

W takim wypadku sąd skieruje sprawę do sądu cywilnego odpowiedniego dla naszego miejsca zamieszkania. Wniesienie sprzeciwu w wyznaczonym terminie skutkuje brakiem mocy prawnej takiego wyroku.

Jeśli natomiast nie wniesiemy sprzeciwu bo nie otrzymaliśmy nakazu zapłaty to zgodnie z prawem taki nakaz się uprawomocni co pozwoli wierzycielowi wystąpić o nadanie nakazowi zapłaty klauzuli wykonalności.
Z takim nakazem wierzyciel może iść do komornika i złożyć wniosek o wszczęcie egzekucji ze wskazanych przez niego elementów naszego majątku.

Powinniśmy pamiętać też o tak zwanej fikcji doręczenia.
Działa ona gdy dokumentacja została do nasz wysłana dwukrotnie na wskazany przez nas wcześnie adres i mimo to wróciła o organu (np. sądu).
W tym wypadku dokumentacja np. nakaz zapłaty jest umieszczana w aktach sprawy z informacją o skutecznym dostarczeniu.

Jeśli mają Państwo pytania chętnie odpowiem.
Pozdrawiam
Gorgonit24

Zgadza się. Nie próbuj tłumaczyć bo na tym forum stały bywalec może obrażać ale wystarczy, że się nie zgadzasz ze stałym bywalcem dostajesz bana. Lepiej czytać dla poprawy humoru i się nie odzywać. ;)

Nom. Szkoda tylko, że na forum od 2 lat nie było ani jednej sprawy podniesionej, którą "firma windykacyjna" by wygrała. PS. on nie dostał bana, usunął konto sam. A akurat Profi Credit to jest już prawie że sławny z tego, że nie umie udowodnić roszczeń.

Syphar napisał:
Nom. Szkoda tylko, że na forum od 2 lat nie było ani jednej sprawy podniesionej, którą "firma windykacyjna" by wygrała. PS. on nie dostał bana, usunął konto sam. A akurat Profi Credit to jest już prawie że sławny z tego, że nie umie udowodnić roszczeń.

Z tego co się orientuję to profi credit nie jest firma windykacyjna. A to ze "nie umieja " dochodzić swoich roszczeń to tylko zle o nich świadczy

damian xxx napisał:
Proszę udowodnić swoje twierdzenie.

Chyba- poprosze. Proszę uprzejmie - "Wyrażaj się pentaku (osoba irytująca innych nie mogąc znaleźć sobie miejsca) . To jest Formu Prawne ? Czy Forum niezadowolonych klientów ..... ??? A może towarzystwo wzajemnej adoracji ? Nie widziałem w temacie - " Tu wymyślamy jak najgorzej ubrać ........ Jeśli z czymś się nie zgadzasz, nie pisz bo zostaniesz shietowany". Mam prawo nie zgadzać się a nawet obowiązek zareagować na ewidentne manipulowanie. Tym bardziej na tego typu Forum. Może warto aby Admin zainteresował się tematem ?

Normalna rozmowa a ja poprostu nie zgadzałem się z manipulowaniem. Czy stałemu bywalcowi została zwrócona uwaga, że bawi się w prowokatora na poważnym forum i wypisuje komentarze rzeczywiście obrażające ( np. pajac z urojonym umysłem, itp ) ? Nie. Za to ja dostałem bana na jakiś czas a po tym czasie chciałem się zalogować a tu ban przedłużony. Na wysyłane zapytania gdzie, kiedy i kogo obraziłem zostałem olany sikiem prostym. Dlatego teraz tylko czytam a jak ktoś z czymś się nie zgadza to uprzedzam o konsekwencjach braku poprawności "forumowej".

negroazor napisał:
To jest Formu Prawne ? Czy Forum niezadowolonych klientów ..... ???
Najwyraźniej jesteś jednym z tych niezadowolonych klientów .
Podpiąłeś się ze swoimi żalami , pod post innego użytkownika , pisząc zupełnie nie na temat.

Z tego co się orientuję to profi credit nie jest firma windykacyjna. A to ze "nie umieja " dochodzić swoich roszczeń to tylko zle o nich świadczy
Bardzo źle. Ale dlatego takie sprawy są do wygrania.

damian xxx napisał:
Najwyraźniej jesteś jednym z tych niezadowolonych klientów .
Podpiąłeś się ze swoimi żalami , pod post innego użytkownika , pisząc zupełnie nie na temat.

Nie. Miałem odmienne zdanie i zacząłem być atakowany. Nie jestem ani zadowolony anie niezadowolony. Żale u mnie nie występują. Cała dyskusja sprowadziłe się do wylewania niepowodzeń życiowych a nie na normalnej, zdrowej dyskusji z poszanowaniem wzajemnym. No i oberwało mi się a że nie myślałem jak stały bywalec ( w hejtowaniu ) i zwróciłem mu uwagę, że Forum jest zbyt poważne aby takie komentarze wpisywał. No to ban. No to Dziękuję.

Wracając do tematu , zgadzam się z tym co pisze @Syphar , oczywiście jest jakiś mały procent spraw gdzie ugoda , była faktycznie ugodą i dla dłużnika wyszła na dobre , zakończyła sprawę zadłużenia .
Niestety FW , oraz windykacje wewnętrzne (tzw. chwilówek) nie dążą do spłaty przez dłużnika zobowiązania , lecz do wyegzekwowania jak największych pieniędzy , które to są księgowane jako koszty windykacji , koszty monitów , wyjazdy windykatorów itp. a zobowiązanie pozostaje bez zmian.
Taką opinię wyrobiły sobie te firmy , i na szczęście istnieją takie fora jak np. to, gdzie można uzyskać informację niezbędne do ewentualnej obrony , ja korzystam cały czas i dziękuję osobom które mi pomogły , a i ja osobiście jakieś nowinki staram się opisywać , może komuś to pomoże.

Witam
Z takim pytaniem w jaki sposób mogę ustalic sygnaturę akt sprawy oraz sąd . Dzwoniąc na infolinię profi nie udzielą takich informacji , trzeba pismo wysłac napisałem i dwa miesiące cisza

Nie dostałeś nakazu z sądu ?
Znam dwa sądy , gdzie PC składa pozwy
Bielsko Biała , Pszczyna .
Może ktoś jeszcze coś podpowie.

Ostatnia edycja:
Egzekucja komornicza się toczy? Jeśli tak, to komornik będzie wiedział. Bielsko Biała i Pszczyna - warto zadzwonić. Jeszcze EPU. Załóż konto w e-sądzie.

Nie nie dostałem , ani nakazu ani żadnej innej korespondencji - zmiana miejsca zamieszkania.

Syphar napisał:
Egzekucja komornicza się toczy? Jeśli tak, to komornik będzie wiedział. Bielsko Biała i Pszczyna - warto zadzwonić. Jeszcze EPU. Załóż konto w e-sądzie.

Już po ptakach dobrze mnie wydoili ponad 13 tys. a pożyczka była na 3800 . Próbowałem odzyskac choc częśc ubezpieczenia gdyż umowa została wypowiedziana przez profi ale odsyłają mnie do OWU . Napisałem do rzecznika finansowego , który w oparciu o moje informacje napisał iż sprawa najkrócej mówiąc "śmierdzi" ale najlepiej by było zobaczy zapisy w umowie , którą przy przeprowadzce zagubiłem , napisałem do profi o kopię umowy z wszystkimi załącznikami weksel , ale mija drugi miesiąc i cisza . Konto w e sądzie mam.

Ostatnia edycja:
Jak "Wydoili" to pewnie sprawa jest do odkręcenia. Bo zapewne był komornik. Chyba, że im zapłaciłeś "na gębę".

Nie sądzę iż da się coś zrobi ale po kolei:
Nie zapłaciłem dwóch rat umowa wypowiedziana nie miałem o tym pojęcia poprosiłem rodzinę o pomoc w spłacie zaległości , zostały one zapłacone , wizyta windykatora z profi ustalił adres po przelewie. Nastraszył moją mamę i ta zapłaciła za mnie całośc przelewem na konto profi.
Jedyne co ustaliłem do tej pory to że umowa była wypowiedziana , sprawa była w sądzie i był nakaz zapłaty dla profi.

Nastraszył moją mamę i ta zapłaciła za mnie całośc przelewem na konto profi.
No to faktycznie, sprawa zamknięta. Nakaz można próbować załatwić, ale... To była dobrowolna spłata.

Powrót