Problem w spółce cywilnej

• Autor wątku Autor wątku Dejw93
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dejw93

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

Chciałbym dowiedzieć się co mogę z robić w niżej opisanej sytuacji. Wraz z wspólnikiem otworzyliśmy spółkę cywilną. Wkład w firmę to 40(wspólnik)/30(ja) tysięcy zł. Jednak na umowie spółki jest zapis że straty i zyski są dzielone po połowie. Sprawa tyczy się tego że wspólnik po kilku miesiącach współpracy przestał się angażować, a w konsekwencji powiedział że zamykamy firmę. Ja nie chcę jej zamykać, ale bez inwestora nie dał bym rady. Co mogę zrobić w takim przypadku? Zaznaczę tylko że wyliczając koszt zamknięcia firmy i spłaty należności, gotówki jako takiej w firmie nie zostaje praktycznie nic, zostaje jednak sprzęt o rynkowej wartości około 15tys zł. Moje pytanie brzmi. Czy jestem w stanie odwołać wspólnika za jego zgodą wypłacając mu (x zł) i tym samym zachowując sprzęt w firmie, jednocześnie zamiast obecnego wspólnika włączyć do spółki inwestora który zostanie wspólnikiem. ?

aby spółka cywilna mogła istnieć potrzeba co najmniej dwóch wspólników
Na miejsce wspólnika odchodzącego ze spółki może wejść nowy wspólnik.
Ważne jest aby była zachowana odpowiednia kolejność -> najpierw przystąpienie nowego wspólnika -> potem wystąpienie dotychczasowego wspólnika

Powrót