Problem z 286 1 kk =( recedywa? pilne...

• Autor wątku Autor wątku faithless
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

faithless

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Szanowni państwo, mam pewien problem...
w 2006 roku w lutym uprawomocnił się wyrok w zawieszeniu 2 lata na 5 lat ze względu na artykuł 286 1 kk (chodziło o wyłudzanie pieniędzy od użytkowników stanów zjednoczonych przy użyciu kart kredytowych)....

Ostatnio dostałem wezwanie na KMP i został postawiony mi zarzut wraz dowodami, że w 2006 roku doszło do innego przestępsta również z użyciem karty kredytowej ,nie została jednak pobrana żadna kwota pieniężna -> więc wytłumaczyłem, że nie było to w celu korzyści majątkowej, że zułuje za popełniony czyn itd.... przyznałem się do winy i poprosiłem o dobrowolne ukaranie...

Nie mam rzadnego ruchomego mienia
Nie pracuje
Studiuje
Jestem na utrzymaniu rodziców...

Policjant zaproponował mi również wpłacić 1000zł razem z jego wnioskiem, na poczet grzywny itd, żeby załagodzić wyrok sądu (takie coś istnieje)

Czy sąd odwiesi mi wyrok... / Pójdę siedzieć?

kiedy w 2006 roku doszło do tego przestępstwa ?

Jeżeli drugie przestępstwo zostało popełnione po uprawomocnieniu się wyroku w pierwszej sprawie to w przypadku ponownego skazania za przestępstwo z art. 286 § 1 k.k. sąd będzie miał obowiązek odwiesić pierwszy wyrok.

"Policjant zaproponował mi również wpłacić 1000zł razem z jego wnioskiem, na poczet grzywny itd, żeby załagodzić wyrok sądu (takie coś istnieje) " - karę grzywny orzeka Sąd a nie Policjant,więc nie wiem o co tu chodzi????

W kwestii recydywy - mamy do czynienia z recydywą kryminologiczną,ale nie prawną :) na szczęście dla Ciebie :)

[cytat="marika39"]
W kwestii recydywy - mamy do czynienia z recydywą kryminologiczną,ale nie prawną :) na szczęście dla Ciebie :)[/cytat]
tzn=) ?

hmmm czy w moim przypadku uciekalibyscie za granice?

P.S. moge zmieniac zeznania? isc nba policje i powiedziec ze chce zmienic zeznania

Uciekać za granicę to zły pomysł bo prędzej czy później i tak odpowiesz za swoje czyny a zmienić zeznania zawsze możesz

1. Prosze nie pisać jednego postu pod drugim - proszę użyć opcji zmień.
2. Tzn że nie ma zastosowania art. 64 kk, ale sytuacja ma znaczenie dla wymiaru wyroku, z uwagi na wcześniejszą karalność.
3. Chodzi zapewne o tymczasowe zajęcie mienia ruchomego.
4. Zeznań ( a raczej wyjasnień, bo podejrzany składa wyjaśnienia) nie można zmienić. Można złożyć inne, natomiast sąd da wiare tym, które uzna za bardziej wiarygodne.

[cytat="atmosphere"]
4. Zeznań ( a raczej wyjasnień, bo podejrzany składa wyjaśnienia) nie można zmienić. Można złożyć inne, natomiast sąd da wiare tym, które uzna za bardziej wiarygodne.[/cytat]

Dobrze, ale gdzie mam to złożyć? iśc na policje i powiedzieć, że chciałbym złożyć nowe wyjaśnienia?

Ok wszystko rozumiem, dzieki atmosphere
... co jeśli np. wyjaśnienia poszły już do sądu? czy nadal mógłbym zmienić wyjaśnienia?

Akurat teraz pytam się o to, bo mój znajomy ... nie chciał wkopać kumpla i niby przyznał się do winy (czynu którego nie popełnił), jak się okazuje mogą mu też odwiesić wyrok w zawieszeniu, więc dogadał się (poraz 2gi) z kumplem i uzgodnili, że może na niego "nanieść" bo on ma "czyste konto" i wcale nie musi go bronić... tylko co teraz?

teraz może być za późno.
Jeśli sprawa jest już w sądzie, to ewentualne dodatkowe wyjaśnienia można złożyć w sądzie - na rozprawie lub posiedzeniu(jeśli było 335 kpk-dobrowolne poddanie się karze.

Powrót