Problem z abonamentem domeny EU.

• Autor wątku Autor wątku pmpl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pmpl

Zbanowany
Odpowiedzi
19
Kupiłam domenę z rozszerzeniem .eu. Obecnie przedłużyłam okres wykupu tej domeny płacąc firmie pośredniczącej w sprzedaży domen za 9 lat okresu abonamentowego. Jednak firma ta przekazała do EURid opłatę jedynie za 1 rok. Tak wynika z okresu ważności domeny w bazie WHOIS. Na złożoną reklamację z żądaniem doprowadzenia stanu zapisów w bazie WHOIS do stanu zgodnego z tym jaki wynika z opłaconych faktur nie odpowiedzieli. Po dłuższym przyjrzeniu się sprawie okazało się, że podmiot u którego wykupiłam abonament jest przedstawicielem jakiejś niemieckiej firmy która to jest partnerem EURID. W rozmowie telefonicznej gdy zadzwoniłam do firmy powiedziano mi, że wszystko jest u nich odnotowane i nie mam się czym martwić bo będą sami automatycznie mi przedłużali co rok. Tyle, że ta firma z tego co już wiem to tzw. firma krzak – sp. z o.o. z kapitałem 5 tyś. i w praktyce bez majątku i perspektywa, że przetrwają jeszcze 8 lat mnie nie przekonuje. Ignorują żądania przekazania zapłaty i wprowadzenia poprawnych danych w bazie WHOIS. Aktualnie chcę zmienić rejestratora ale nie mogę bo nie jestem w stanie zmusić ich do wprowadzenia poprawnych informacji do bazy WHOIS i EURID i po zmianie rejestratora będę musiała ponownie opłacić cały ten okres abonamentowy. Czy ktoś mógłby doradzić co można zrobić w takiej sytuacji aby zmusić tą firmę do wprowadzenia prawidłowych danych do bazy WHOIS?

Drugie pytanie, to czy jak zmienię rejestratora i wykupię ponownie u nowego rejestratora ten sam okres abonamentowy (aktualnie 8 lat – różnica pomiędzy tym za co zapłaciłam a co jest wykazane w bazie WHOIS) to będę mogła wystąpić o zwrot poniesionego kosztu u nowego rejestratora od podmiotu u którego wcześniej wykupiłam okres abonamentowy. Różnica jest spora, bo nowy rejestrator ma wyższe stawki.

Trzecie pytanie, to czy w tym przypadku (jestem osoba prywatną, nie firmą) fakt nieudzielenia odpowiedzi na reklamację przez ponad miesiąc oznacza automatycznie jej uznanie? A jeśli tak to co należy zrobić dalej?

pmpl napisał:
Kupiłam domenę ...
Nie kupiłaś, zostałaś jedynie jej abonentem.
pmpl napisał:
... Obecnie przedłużyłam okres wykupu tej domeny płacąc firmie pośredniczącej w sprzedaży domen za 9 lat okresu abonamentowego. ...
Nie ma takiej możliwości, abonament należy przedłużać co roku. Zapoznaj się bardzo dokładnie z regulaminem rejestratora.

LeszsekS napisał:
Nie kupiłaś, zostałaś jedynie jej abonentem.

Nie ma to jak czepianie się słówek nic nie wnoszące. Wiadomo o co chodzi, i autorka też dobrze wie co wynika z treści. Wszyscy potocznie mówią o "kupieniu domeny" choć wiadomo, że w praktyce to forma dzierżawienia nazwy domeny. Po co taka złośliwość?

LeszsekS napisał:
Nie ma takiej możliwości, abonament należy przedłużać co roku. Zapoznaj się bardzo dokładnie z regulaminem rejestratora.

BZDURA. Można przedłużać od roku do 10 lat. W praktyce do 9 lat bo rok musi zostać na zmianę rejestratora przy której trzeba opłacić kolejny rok.

Data wygaśnięcia rejestracji dla domen .eu
Od 15 września 2014 nowo zarejestrowane nazwy domen nie będą już wygasały z końcem miesiąca, lecz po zakończeniu ich okresu rejestracyjnego, liczonego w latach od daty rejestracji nazwy, wynoszącego od jednego (1) roku do dziesięciu (10) lat. Nazwy domen zarejestrowane w dniu 29 lutego będą zawsze wygasać dnia 28 lutego.
https://eurid.eu/pl/rejestracja-domeny-eu/ograniczenia-techniczne-dla-domeneu/

Rejestrator powinien ujawnić w bazie WHOIS dane zgodne ze stanem faktycznym. Jak zapłaciłaś za 9 lat to powinno to być uwidocznione. Chyba, że zawarłaś inną umowę z pośrednikiem rejestratora.

Obawiać się plajty tego "krzaka" który pobrał opłatę za maksymalny możliwy okres nie musisz. Odpowiada za niego rejestrator czyli ta niemiecka firma. Jak wziął kasę i splajtuje to oni płacą. A ich sytuację finansową przynajmniej teoretycznie nadzoruje eurid ;). Teoretycznie bo w praktyce to ograniczają się do oświadczenia o dobrej kondycji finansowej i kaucji 2500 euro.

Jeśli mimo wszystko się obawiasz, to profilaktycznie napisz do EURID i do rejestratora reklamację. Prawdopodobnie będziesz musiała w jednym z oficjalnych języków UE do EURID i po niemiecku do rejestratora. Polski nie obowiązuje w tych kontaktach. Zapewne w obecnej chwili to nic nie da, ale będzie podkładka, że dołożyłaś należytej staranności i informowałaś o problemie, co może być kluczowe w przypadku sporu abyś nie utraciła prawa do nazwy domeny z powodu nieopłacenia kolejnego roku.

I kolejne, rejestrator ani jego podwykonawcy nie mogą podejmować żadnych działań uniemożliwiających zmianę rejestratora w dowolnym momencie. A moim zdaniem opisana praktyka jest właśnie czymś takim. Ale to już moje zdanie.

Napisz do EURID i rejestratora opisz wszystko i poczekaj na reakcję.

pmpl napisał:
Trzecie pytanie, to czy w tym przypadku (jestem osoba prywatną, nie firmą) fakt nieudzielenia odpowiedzi na reklamację przez ponad miesiąc oznacza automatycznie jej uznanie? A jeśli tak to co należy zrobić dalej?

Jeśli złożyłeś prawidłowo reklamację w relacji firma – konsument (jako konsument) i przez 30 dni nie uzyskałeś odpowiedzi to reklamacja jest uznana z mocy prawa i teraz już nie ma żadnego znaczenia kto ma rację i co jest w regulaminie itd… Ty masz rację bo twoja reklamacja została uznana (nawet jeśli była bezpodstawna). :roll:

PLobywatel napisał:
Nie ma to jak czepianie się słówek nic nie wnoszące. ...
Pod barem albo w pralni słówek możesz się nie czepiać, tu jest Forum prawne.
PLobywatel napisał:
... Można przedłużać od roku do 10 lat. ...
Wszystko zależy od rejestratora.

Ostatnia edycja:
Powrót