P
pmpl
Zbanowany
- Odpowiedzi
- 19
Kupiłam domenę z rozszerzeniem .eu. Obecnie przedłużyłam okres wykupu tej domeny płacąc firmie pośredniczącej w sprzedaży domen za 9 lat okresu abonamentowego. Jednak firma ta przekazała do EURid opłatę jedynie za 1 rok. Tak wynika z okresu ważności domeny w bazie WHOIS. Na złożoną reklamację z żądaniem doprowadzenia stanu zapisów w bazie WHOIS do stanu zgodnego z tym jaki wynika z opłaconych faktur nie odpowiedzieli. Po dłuższym przyjrzeniu się sprawie okazało się, że podmiot u którego wykupiłam abonament jest przedstawicielem jakiejś niemieckiej firmy która to jest partnerem EURID. W rozmowie telefonicznej gdy zadzwoniłam do firmy powiedziano mi, że wszystko jest u nich odnotowane i nie mam się czym martwić bo będą sami automatycznie mi przedłużali co rok. Tyle, że ta firma z tego co już wiem to tzw. firma krzak – sp. z o.o. z kapitałem 5 tyś. i w praktyce bez majątku i perspektywa, że przetrwają jeszcze 8 lat mnie nie przekonuje. Ignorują żądania przekazania zapłaty i wprowadzenia poprawnych danych w bazie WHOIS. Aktualnie chcę zmienić rejestratora ale nie mogę bo nie jestem w stanie zmusić ich do wprowadzenia poprawnych informacji do bazy WHOIS i EURID i po zmianie rejestratora będę musiała ponownie opłacić cały ten okres abonamentowy. Czy ktoś mógłby doradzić co można zrobić w takiej sytuacji aby zmusić tą firmę do wprowadzenia prawidłowych danych do bazy WHOIS?
Drugie pytanie, to czy jak zmienię rejestratora i wykupię ponownie u nowego rejestratora ten sam okres abonamentowy (aktualnie 8 lat – różnica pomiędzy tym za co zapłaciłam a co jest wykazane w bazie WHOIS) to będę mogła wystąpić o zwrot poniesionego kosztu u nowego rejestratora od podmiotu u którego wcześniej wykupiłam okres abonamentowy. Różnica jest spora, bo nowy rejestrator ma wyższe stawki.
Trzecie pytanie, to czy w tym przypadku (jestem osoba prywatną, nie firmą) fakt nieudzielenia odpowiedzi na reklamację przez ponad miesiąc oznacza automatycznie jej uznanie? A jeśli tak to co należy zrobić dalej?
Drugie pytanie, to czy jak zmienię rejestratora i wykupię ponownie u nowego rejestratora ten sam okres abonamentowy (aktualnie 8 lat – różnica pomiędzy tym za co zapłaciłam a co jest wykazane w bazie WHOIS) to będę mogła wystąpić o zwrot poniesionego kosztu u nowego rejestratora od podmiotu u którego wcześniej wykupiłam okres abonamentowy. Różnica jest spora, bo nowy rejestrator ma wyższe stawki.
Trzecie pytanie, to czy w tym przypadku (jestem osoba prywatną, nie firmą) fakt nieudzielenia odpowiedzi na reklamację przez ponad miesiąc oznacza automatycznie jej uznanie? A jeśli tak to co należy zrobić dalej?