Problem z agencja nieruchomości Podejrzenie o posiadanie sublokatora

• Autor wątku Autor wątku Kajojzok
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kajojzok

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam

Zwracam się z prośbą o poradę.
Od kwietnia poprzedniego roku wynajmuje 2 bedroom flat od agencji nieruchomości w UK Mieszkam razem z żoną i 2,5 synem.

Dwa tygodnie temu mój dobry znajomy poprosił mnie o pomieszkanie jakiś czas bo poklucil się z partnerką Sytuacja przyciągnęła się do dzisiaj.Naszego adresu nie podawał żadnej instytucji bo generalnie mieszka gdzie indziej ( żadne listy itp )

W zeszłym tygodniu od agencji otrzymałem prośbę o udostępnienia mieszkania do kontroli stanu technicznego Umówiłem się na termin ale pomyliły mi się dni....
Mieszkanie odwiedził Pan z agencji który zauważył że ktoś mieszka Próbowałem wyjaśnić że kuzyn był w odwiedziny ale brudne talerze i kolega będący w tedy W salonie nie poprawiły sytuacji zaczął informować mnie o prawie i ewentualnych konsekwencjach posiadania sublokatora

Na następny dzień otrzymałem email z raportem po oględzinach i szeroko opisanym podejrzeniu o pernamentnym zamieszkania osóby trzeciej Tu cytuje mail:

Thank you for providing access last night so we could undertake a visit.

Two points from this visit:

The crack to the floor tile in front of the kitchen sink - we have checked the inventory photos and the crack is not present; we are not saying it has been done deliberately, but we will need to speak with your landlord regarding suitable action and you will need to contribute towards the cost as a minimum.

The second bedroom is in use and there are male toiletries and other items on the ledge, and a used plate and cutlery left in the room. You say that you occasionally have a relative stay but what we saw suggests that there is someone staying there now or much longer term; the bed was also unmade and a man present in your lounge wearing a high-vis vest.

The British Government levies heavy penalties for avoiding the Right to Rent scheme - you could also face a jail sentence; we would also remind you that you need to declare anyone staying on a frequent basis and those people need to complete an application form and undertake the Right to Rent checks.

Further, allowing someone to stay at the property without consent can be interpreted as sub-letting, which is illegal.

Because we are unsure of the status of the man in the property last night, and you say you do allow relatives to stay, we need to pass this information to your Landlord to make him aware.

If you have any questions please let us know.

Moje podstawowe pytanie to jakie kroki powinienem podjąć ?Z listu wynika że landlord został poinformowany Więc wydaje mi się że piłeczka jest po jego stronie

Masz zone i dziecko - ciezko bedzie landlordowi was 'usunac'. Z listu wynika, ze po wizycie pracownika z agencji, stwierdil on, iz istnieje duze prawdopodobienstwo, iz podnajmujecie komus pokoj co jest nie zgodne z umowa. Jest tez tam napisane, ze jest to tylko ktos, kto odwiedza Cie tymczasowo i jest z Toba spokrewniony (jednak 'dowody' jak hi-vis i ogolne 'uzycie' pokoju moze swiadczyc, ze osoba ta mieszka tam dluzej. Co doradzam - poczekac na pismo od landlorda (moze ma to gdzies i w tedy nie bedzie zadnego problemu). Jesli jednak bedzie problem - najprosciej wytlumaczyc znajomemu cala sytuacje i poprosic azeby sie wyprowadzil. Jesli jednak 'nie ma takiej opcji' - agencja przed kazda wizyta musi was poinformowac o tym, iz chca np sprawdzic stan mieszkania/domu czy tez np sprawdzic fire alarm etc. Oczywiscie jesli dana data czy nawet godzina bedzie kolidowala z Twoimi planami, musisz o tym poinformowac agencje i ustawic inna pore dnia, inna date kiedy bedzie Ci to odpowiadalo. Pamietaj, ze nikt bez Twojej wiedzy i zgody nie moze wejsc do Twojego mieszkania/domu! (no chyba, ze sa to sluzby takie jak policja czy straz pozarna i istneje prawdopodobienstwo zagrozenia zycia/zdrowia lub popelnienie przestepstwa).
Jednak takie mieszkanie to troche jak zycie 'na bombie'.
BTW Watpie azeby landlord podjal jakiekolwiek kroki jesli placicie czynsz i nie ma na Was zadnych skarg...

*napraw jak najszybciej ta ryse/pekniecie w kuchni gdyz koles porownal zdjecia przed wasza wprowadzka i stwierdzil ze tego nie bylo... Mozesz mi wierzyc na slowo, ze jesli agencja wysle 'swojego czlowieka' do naprawy napewno zaplacisz duuuuzo wiecej...

Ostatnia edycja:
Powrót