Problem z alimentami

• Autor wątku Autor wątku bisekk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bisekk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam mam pytanie
moja kolezanka ma alimenty przyznane sadownie jakas tam kwote
ale jej byly facet ma dlugi przez co ona nie dostaje alimentow na dziecko co miesiac a co pare miesiecy no i oczywiscie wyrownuja za zalegle miesiace
nie rozumiem dlaczego ona nie ma tych pieniedzy co miesiac skoro alimenty na dziecko sa w pierwszej kolejnosci a komornik caly czas sie tlumaczy tym ze jak sciagnie pieniadze z dluznika to musi zrobic podzial na inne firmy u ktorych ma dlug ktore tez sie dopraszaja tych pieniedzy. Czy w tej kwesti skoro komornik nie jest wyplacalny bo nie jest jesli ona nie dostaje od niego tych pieniedzy co miesiac mozna podac komornika do sadu o nie wyplacalnosc bo przeciez majac alimenty nie powinny ja obchodzic dlugi ojca dziecka i czy je splaca czy tez nie
dodam ze ostatnie alimenty dostala we wrzesniu a mamy juz praktycznie styczen wiec komornik zalega jej pieniadze za 3 miesiace a dziecko musi z za cos jesc ubierac sie i zyc prawda
czy to wogole jest legalne co komornik wyprawia

prosze o pomoc i przepraszam za bledy w pisowni i brak polskich znakow

Komornika nie może być niewypłacalny bo to nie on jest dłużnikiem.
Faktycznie świadczenia alimentacyjne zgodnie z art. 1025 kpc korzstają z pierwszeństwa zaspokojenia a przed nimi są jedynie koszty egzekucyjne.
Można złożyć skargę na czynności komornika stosownie do art. 767 kpc.

powiedzmy ze zloze taka skarge na niego czy to cos zmieni kurde jestesmy zieloni w tych sprawach

czy moze nas ktos pokierowac co z tym zrobic

Ostatnia edycja:
Powrót