Problem z arbeitsamtem(urzedem pracy)

• Autor wątku Autor wątku agutka88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
A

agutka88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam zaczne od poczatku mieszkam od 5 lat w niemczech. Zyje razem z moim partnerem ale nie mezem ale jestesmy uzanawani jako malzenstwo: Nasz syn poszedl wlasnie do przedszkola a ja chcialam isc do szkoly i zrobbic zawod gdyz szkole rzucilam w polsce: I sie okazuje ze arbeitsamt( urzad pracy) nie chce mi placic za szkole wszystko juz praktycznie zalatwione moglabym zaczac od poniedzialku ale nie zaczne. Chodzi o to ze moj partner ma prywatke za duze dochody ma i mi nie przysluguja zadne pieniadze z wyzej wymienionej instytucji i jesli mi nie przysluguja zadne pieniadze to oni nie maja obowiazku placic mi za szkole chyba ze przez rok bede pracowac i odprowadzac podatek to moge isc po tem na bezrobotne i beda mi musieli wyplacac zasilek to w tedy mnie wysylaja szybciutko do szkoly i ja oplacaja, albo jesli przyniose im dokument ze mam pracodawce ktory przyjmnie mnie do pracy po ukonczeniu tej szkoly. Z tym ze nikt mi tego nie wystawi: Nikt nie chce mi pomoc odsylaja mnie jedni do drugich a czas ucieka chce miec zawod i podszkolic jezyk i nie moge bo nikt nie chce mi tego oplacic: Czy jest prawo ktore mowi ze arbeitsamt mi to musi oplacic. Potrzebuje pomocy pomozcie bo juz wariuje nie wiem dokad sie udac z gory dziekuje

Masz chyba nie uzasadnione pretensje. Dlaczego niby panstwo niemieckie ma ci placic za twoje wyksztalcenie? sama piszesz ze rzucilas szkole i masz dobra sytuacje finansowa, to jesli masz ambicje ukonczyc szkole poprostu za nia zaplac. Mieszkam w innym kraju ale za podnoszenie swoich kwalifikacji musze placic sama.

"muszą" zapłacić i pomoc osobom o niskich dochodach.
a jeśli maż dobrze zarabia to stać Was na opłacenie Twojej szkoły i kursu językowego. Jeśli nie, to znaczy ze nie podałaś wszystkich kosztów które ponosicie.
tak wiec nie bardzo rozumiem pretensje?

Kazdy kraj jest inny tutaj tak naprawde oni placa za wszystko i moja sytuacja nie jest wcale dobra bo to ze sie ma prywatke nie znaczy ma sie kokosy jak co niektorzy mysla bo moj narzeczony zarabia 1000 miesiecznie a tu to nie jest duzo bierzcie pod uwage zycie oplaty itd nie sa takie jak w polsce tak a reszta pieniedzy jest firmowa a tu sie klania finazamt(urzad skarbowy) a pisze tu zeby sie czegos dowiedziec bo chodze tu po innych instytucjach i mowia mi zeoni niemoga mi pomoc ale arbietsamt powinien. Tylko ze arbeitsamt ma w nosie obcokrajowca ktory nie mowi plynnie po niemiecku i sie nie wysilaja i nic nie mowia bo wyjscie jakies chyba jest ale ja go nie znam. Dlatego zwrocilam sie do was moi zyczliwi:)

agutka88
Witam
Jeżeli macie 1000e na rodzinne sprawdź czy ci nie przysługuje dopłata za mieszkanie.
Zarejestruj się w Arbeitsamcie jako poszukująca pracy niech skierują cie na kurs Niemieckiego

agutka88, proszę zapoznać się z regulaminem forum

Ostatnią edycję dokonał moderator:
agutka88 przez pół roku odpocznie do forum.
Za chamstwo.
Nie zawsze dostaje się tu odpowiedź, jakiej się oczekiwało. Nie upoważnia to do obrażania użytkowników.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót