Problem z aukcją Allegro PILNE

• Autor wątku Autor wątku xyz1983
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xyz1983

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Na wstępie dodam iż jestem nowym użytkownikiem serwisu,który potrzebuje pomocy odnośnie aukcji Allegro.Dodam iż jestem stroną sprzedającą w w/w temacie.
Mianowicie postanowiłem pozbyć się paru części ze swojego starego auta silnik ,skrzynia,lampy ,most itp graty,wszystko miało zostać sprzedane za pośrednictwem serwisu Allegro.
Wystawiając aukcje wybrałem opcje licytacja lecz przez pomyłkę nie odznaczyłem opcji cena minimalna,i tu zaczynają się problemy gdyż na Allegro więcej kupuję jak sprzedaję.Oczywiście na wystawione przedmioty znależli się chętni tylko że zaproponowane ceny są bardzo niskie.Gdy wróciłem z trasy (jestem kierowcą zawodowym) i okazało się że popełniłem przeoczenie niezwłocznie skontaktowałem się z osobami które wygrały aukcje próbując wytłumaczyć w czym rzecz,lecz jak to bywa w takich sytuacjach większość licytujących nie chce słyszeć tłumaczenia.Miałem dziś konferencje @ z Administracją Allegro złożono skargę iż nie chcę wysłać towaru więc wyjaśniłem pracownikowi Allegro iż doszło do mojego nie umyślnego przeoczenia podałem szczegóły miedzy innymi że w opisie każdej licytacji np : wydech -cena jaka mnie interesuje to np 200 pln, jest napisana jasno i wyraznie tak samo było w innych licytacjach jasno określałem cenę tylko nie zaznaczyłem ceny min.Administracja Allegro podeszła do tematu logicznie widząc że doszło do omyłkowego nie zaznaczenia opcji ceny min, w @ dostałem informację że Allegro nie będzie wyciągać konsekwencji co do Mojej Osoby i że przyjmują do wiadomości że zaszła pomyłka.Teraz mam tylko problem z ludzmi z którymi nie idzie się w żaden sposób dogadać.Pytanie do FORUMOWICZÓW czy mam jakieś szanse w Sądzie gdyż nie jestem w stanie sprzedać przedmiotów za 1-30 ich realnej ceny ,a z drugiej strony nie mogę być osobą karana (praca).
Dodam ze przedmioty widniały na Allegro w dziale Motoryzacja-Części Samochodowe.
Proszę o jakieś podpowiedzi porady jak z tego wybrnąć i jak wygląda moja sytuacja w świetle prawa .

Pozdrawiam i z Góry Dziękuje za KONKRETNE porady podpowiedzi .

xyz1983 napisał:
(...)a z drugiej strony nie mogę być osobą karana (praca).
A za co niby miałbyś być karany, hmm :)? Jeśli oddałeś wpłaty kupującym, bądź ich w ogóle nie przyjąłeś, to z kodeksem karnym nie masz nic wspólnego!

cleo1985 napisał:

Oraz:
Art. 88. § 1. Uchylenie się od skutków prawnych oświadczenia woli, które zostało złożone innej osobie pod wpływem błędu lub groźby, następuje przez oświadczenie złożone tej osobie na piśmie.
Czyli reasumując musisz wysłać do kupujących listem poleconym (najlepiej ZPO) wyjaśnienia co do powstałego błędu :)

Powrót