Problem z bankiem LloydsTSB

• Autor wątku Autor wątku wiciowy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wiciowy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam!!!
Mam problem tego typu:
Kiedy jeszcze posiadałem pracę, wziąłem pożyczkę w money shop, po kilku dniach straciłem pracę(praca przez agencję). Jak wiadomo pożyczki w Money Shop odbywają się na zasadzie wypisywania czeków. Z tego względu iż straciłem pracę nie stać mnie na spłacenie pozyczki. Tak, więc MS zrealizował czeki, tym samym wszedłem na Over Draft. Szwagier zadzwonił do banku w moim imieniu i udało mu się załatwić, abym spłacał ten debet po 15 funtów miesięcznie, ale nie w tym rzecz.
Mając na minusie ponad 320 funtów, na moim statmencie zaczęły się dziać różne dziwne operacje (skoro mam na minusie, to nie mogę ani płacić kartą ani pobierać pieniędzy), zostały pobierane różne kwoty pieniędzy (i tym samym mój O/D się zwiększył), ale po pewnym czasie te kwoty były zwracane, jeszcze tego samego dnia. Otóż przedwczoraj zostało pobrane z mojego konta 40funtów i znów mój minus osiągnął 365funtów. W statmencie operacja jest zarejestrowana jako CHG. Szukałem kiedyś pożyczki on-line i wypełniałem różne aplikacje, podając swój sort code i numer konta , ale broń Panie Boże niczego własnoręcznie nie podpisywałem. Czy posiadając tylko sort code i nr konta można wyjąć od kogoś z konta dowolną sumę pieniężną? Czy to legalne, a możę to fraud? Przykład: znajduję portfel, a w nim wszystkie dokumenty, mając wszystkie dane wypełniam aplikacje w internecie i nie musze niczego podpisywać, a tej osobie ubywa pieniędzy z konta. To jakim prawem mogą mi zabierać pieniądze, których nie mam i tym samym bardziej mnie pogrążać? Każdy może podać moje dane, ale czemu ja mam na tym ucierpieć?
Byłem dziś w miejscowej placówce banku... odesłali mnie z kwitkiem. Po rozmowie z pracowniczką banku i po rozmowie z polką przez infolinie, posiadająć moją kartę Debit i dowód osobisty nie mogli zweryfikować moich danych.
Pytania:
Czy posiadając tylko sort code i nr konta można wyjąć od kogoś z konta dowolną sumę pieniężną?
Czy to legalne, a może to fraud?
Czy bank nie ma związku z dziwnymi operacjami na moim koncie?
Musi mieć skoro wypłaca bezproblemowo pieniądze z mojego konta osobie która posiada mój sort code inr konta.
Proszę o najszybsza odpowiedź i sugestie w jaki sposób mogę tę sprawę załatwić, bo jeżelio dalej tak pójdzie to się nie wypłace do końca życia:rolleyes:
Dziękuję i pozdrawiam!!!

Ostatnia edycja:
Pomoże ktoś? Wczoraj dostałem wypłatę za dwa dni, i zamiast zabrać mi z niej 15 funta zabrali wszystko, pozostawiając mnie z niczym. Mogę w tej sprawie zgłosić się do CITIZEN Advice???

Idz do swojego banku osobiscie do macierzynskiego tam gdzie zalozyles konto to wszystko Ci wyjasnia - zapoznaj sie rowniez z regulaminem jak zalozyles konto to na pewno takowy dostales np. ile % potraca jezeli jestes na debecie? Nikt bez Twojej zgody nie moze pobierac pieniedzy z Twojego konta - nawet jezeli posiada sort code czy numer konta :))

Chg = charge

Ostatnia edycja:
Eliss napisał:
Nikt bez Twojej zgody nie moze pobierac pieniedzy z Twojego konta - nawet jezeli posiada sort code czy numer konta :))

A jednak, Mogę podesłać na pw screena statmentu i zobaczy Pani, że jednak można. Raz wpłacają, a raz wypłacają. Raz zaszedłem się pytam dlaczego tak się dzieje to mi odpowiedziano tak: "Napewno Pan kartą zapłacił i nie ma tego jeszcze w statmencie, ale na pewno się pojawi", a ja no to: jak mogłem zapłacić kartą, skoro mam debet i nie mogę pobrać nawet funta, nie mówiąc już o 70..." . Dziś zalecę i zrobię tam dym, bo ktoś bezprawnie pobiera kasę z mojego konta.
CHG - ciekawe za co mnie tak z chargowali...
Ochrzanie ich trochę i pózniej zdam relacje, pozdrawiam

byc moze ktos przez pomylke zrobil przelew na Twoje konta i wycofal platnosc.

To działało dokładnie na odwrót. najpierw wypłacono a póznie wpłacono. Mogę podesłać linka na pw? Na obrazku pokaże jak to wyglądało.

41sheet2.jpg

59sheet1.jpg

Ostatnia edycja:
DD = direct debit - czyli stale zlecenie - sprawdz czy nie zleciles jakiegos.

no wlasnie, moze cos oplacasz, np, internet czy insurance,

Moj znajomy tez mial takie problemy i jak poradzila ci Eliass najlepiej jak udasz sie do tego oddzialu w ktorym konto zakladales

Powrót