Problem z datami

• Autor wątku Autor wątku ArturB
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ArturB

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Co jest bardziej obowiazujace data wystawienia dokumentu, data wpływu, data księgowania.
Moze troche jaśniej... Mamy 19 luty, zatem miesiąc styczen dawno zamknięty, a tu 18.02 dostaję dokument z data 31.01.
Pytania:
- Z jaka datą mam to zaksięgować?
- Proszę o wskazanie podstawy prawnej takiego czynu.
- Co robic zeby w razie kontroli wszystko bylo w porzadku (stawiac pieczatki z data wpływu, zaczac prowadzic dziennik korespondencji), czy moze jakas inna sugestia...

Pozdrawiam

1. Z datą odbioru
2. Ustawa o VAT, UPDOF; w KPiR w dniu otrzymania towaru / materiału, jeśli to chodzi o towar / materiał
3. Datownik wystarczy, a nawet wpis na FV "otrzymano dnia...".

[cytat="Nakago"]1. Z datą odbioru
2. Ustawa o VAT, UPDOF; w KPiR w dniu otrzymania towaru / materiału, jeśli to chodzi o towar / materiał
3. Datownik wystarczy, a nawet wpis na FV "otrzymano dnia...".[/cytat]

Chodzi tu o surowce/materiały niezbedne do produkcji, a pozyskiwane przez firmy z moja firma wspolpracujace. One pozyskaly cos 31.01 a do mnie dokument potwierdzający ten fakt wplynal 19.02. Czyli rozumiem, ze powinno to byc księgowane z data wjazdu do mojej firmy tego surowca, bo wraz z wjazdem tego surowca wpłynely takze dokumenty.
A moze bylaby Pani taka laskawa i przytoczyla konkretnie artykul i paragraf??? Za pomoc bylbym dozgonnie wdzieczny.

Powrót