Problem z depozytem w UK

• Autor wątku Autor wątku Harry66
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Harry66

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.
Od trzech miesięcy wspólnie z kolegą wynajmujemy pokój w UK.
Pierwszego dnia wpłaciliśmy czynsz za dwa tygodnie + depozyt za dwa tygodnie.
Mimo, że prosiliśmy o kontrakt, jedyne co zaproponowała osoba wynajmująca (podawał się za przedstawiciela landlorda) to tzw. book off rules, czyli książkę z zasadami, która podpisaliśmy i dostęp do niej ma wyżej wymieniona osoba (nie dostaliśmy żadnej kopii).
Teraz się wyprowadzamy i mamy problem z odzyskaniem depozytu.
Gość coś kręci, bo mówi, że jeśli nie znajdzie nowych lokatorów natychmiastowo to nie odda nam depozyty od razu, tylko w ciągu 7 dni na konto.
Problem w tym, że wracamy do Polski i mamy podstawy podejrzewać, że stracimy nasze pieniądze bo przecież nie mamy dowodów, że tam mieszkaliśmy.
Co można coś z tym zrobić, czy to było wynajęcie pokoju legalnie.
Co zrobić??
Z góry dziękuje za odpowiedz.

Nie macie żadnych rachunków, korespondencji np. z banku
na ten adres?
Pozostają sąsiedzi ktoś was musiał tam widzieć

Podepnę się pod temat .. Od 08,2009 roku nie potrafię odzyskać depozytu. W mieszkanie mieszkałam aż 1 miesiąc , ponieważ okazało sie że są pluskwy , a landlord oświadczył ze jesli nam nie pasuje jak jest , to wynocha !
Wyczytałam gdzieś że każdy landlord i agencja , mają obowiązek rejestrowania depozytów w The Deposit Protection Service. Dowodem na to że depozyt jest złożony własnie tam , jest certyfikat , którego ja nie mam. Podobno jeśli okaże się że landlord nie dotrzymał swego obowiązku , należy mi się natychmiastowy zwrot depozytu plus jego dwukrotność. Czy to prawda? Gdzie mam się kierować ?? proszę o pomoc. Landlord nie odbiera telefonów, zatrzaskuje mi drzwi przed nosem , kiedy odbierze już z zastrzeżonego numeru lecą same wyzwiska .. Nie mam już siły ale nie odpuszczę.

Witam Was Wszystkich serdecznie.
Jestem adwokatem w Londynie i mam wiele spraw dotyczacych depozytow mieszkaniowych za najem. Prawo w tej dziedzinie jest dosc skomplikowane z powodu rozbieznosci interpretowania przez roznych sedziow w County Court statutu: s.314 Housing Act 2004. Tak, istnieje obowiazek deponawania depozytu w desygnowanej puli, sankcje za nie dopelnienie obowiazku sa drakonskie. Najmy, o ktorych powyzej mowa naleza do kategorii najmu gdzie taki obowiazek istnieje. Opublikowalam na ten temat artykul w Londynku i zapraszam do przeczytania.

Witam. Jak można się z Panią skontaktować ? Moze mogłaby Pani pomóc ?

Ostatnia edycja:
nicholaschristina@hotmail.com. Jestem barrister i moge wziac sprawe po uprzednim podpisaniu umowy. Prosze o wyslanie mailem faktow sprawy, jesli jest do litygacji, to zaprosze na spotkanie/interview. Na interview nalezy przyjsc ze wszystkimi istotnymi dokumentami dot. najmu oraz dowodem tozsamosci. Interview oraz listy przed akcja i podpisanie umowy - to wszystko kosztuje £100.

Powrót