problem z długiem

• Autor wątku Autor wątku kejti1987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kejti1987

Użytkownik
Odpowiedzi
36
sprawa jest następująca, mój durny chłopak pożyczył dla kolegi 20 tys, z tym ze nie podpisali żadnej umowy o pożyczkę (na nieszczęście jego jeszcze go nie znałam) . Mój chłopak spłaca ratę tego kredytu miesięcznie ok 700 zł, ten kolega spłacał do czasu regularnie 800 zł, czyli z zarobkiem dla mojego chłopaka, ale dobre czasy minęły i teraz ten kolega sie wypiął,
jedyne dowody jakie mamy to nagrania na telefonie komórkowym z ich ostatnich rozmów, gdzie rozmawiają o tym jak ten koleś będzie spłacał dług i bla bla
czy takie nagrania stanowią dowód na to ze zawarli oni pożyczkę i co można zrobić w takiej sytuacji?
jeżeli potrzebujecie więcej informacji, jestem otwarta na pytania, chce rozwiązać ten problem

jeżeli chodzi o sam fakt pożyczki, to została przekazana do ręki,i tak samo on oddawał te pieniądze do reki, parę razy widziałam jak przekazuje ten koleś dla mojego chłopaka pieniądze...

Rozumiem tak bo zagmatwane.
Chłopak dostał kredyt w banku. 20tys i ma go spłacać w ratach zgodnie z harmonogramem.
Twoj chlopak ten kredyt w całości dał koledze (gotówkę) bez pokwitowania Umowy weksla Słowem nie zabezpieczył sie stosownym dokumentem
Dysponujecie tylko smsami.
Otóz;
1. Kredyt jest "chłopaka" i musi go spłacić a jak nie zapewne komornik
2. Zgodnie z art 720kc Umowy pożyczki powyżej 500zł Muszą byc pisemne. Sms to kiepski dowód.
3. Chłopak musi dążyć do tego by kolega uznał dług na piśmie.
4. Podsunąć Umowę, rozmawiać Wezwać pisemnie do zapłaty. Wywierać presję.( zgodną z prawem)
5. Gdy kolega nie uzna skutecznie długu Pozew może być oddalony przez SR gdyż art 720kc wyrażnie wskazuje ze jeżeli nie ma Umowy na piśmie, dowody mogą być nie dopuszczone (świadkowie i smsy)

wiec czy moge zrobic tak ze wysle do niego pismo z informacją o tym ile jest dłużny i z prosba o podaniu terminu do kiedy moze zapłacic, czy takie cos wtedy w sadzie przejdzie? jak bedzie tez na tym jego podpis?

Tak! Pismo wezwanie powinien napisać Pani chłopak. Pani nie jest stroną. Wysłać z.p.o

oczywiście rozumiem,a czy adwokat moze to napisac w imieniu chłopaka?

Pełnomocnik może napisa, ale dziwny jest pomysł powołania pełnomocnika do pisania listów i wezwań. Ludzie, włączcie głowę!

chodzi o to ze jak mój chłopak to napisze to pewnie ten koleś i tak to nie odesle, ale jakby taki pełnomocnik napisał to mi sie wydaje ze sa wieksze szanse na to, chociaz w to i watpie

mam jeszcze jedno pytanie, jeżeli jest umowa pozyczki na pismie ale nie ma swiadków to czy te pismo przejdzie w sadzie?

Nie dubluj postów. Korzystaj z opcji edytuj..
1. Przejdzie to przechodzień czekający na zmianę świateł. Sąd dopuszcza dowód (umowę) albo nie. Cudownie się Umowa odnalazła? Radze nie kombinować. Oczywiście jak Umowa jest niebudząca wątpliwości Sąd ją dopuści jako koronny dowód. Świadkowie nie są konieczni.
2. Możesz wynająć pełnomocnika, nawet dwóch, jeśli cie na to stać.
3. Pisząc o tym że to chłopak powinien napisać, nie miałem na myśli fizycznego wklepywania literek, ale podpis pod Wezwaniem. ( może napisać cały sztab ludzi, plus rodzina z ciotkami włącznie)

to jest inna sprawa, z ta umową, bo ten koleś pożyczył tez pieniądze od kobiety i ona boi się cokolwiek zrobić ponieważ nie ma świadków do tej umowy. a on ja straszył ze bez swiadków nic nie zrobi i tak wszystko w martwym punkcie u niej stoi.

Powinna złożyć pozew w Sadzie Rejonowym. Lub w E-Sądzie Lublin. Ale najpierw wezwać pismem; Ostateczne Wezwanie do Zapłaty. Podać termin zwrotu, naliczyć odsetki. Gdy nie poskutkuje - pozew. Załączają dokumenty; Umowę, wezwanie i inne. Świadkowie nie są konieczni. Wspominałem....

starsza kobieta stracha ma, a ten koleś nastraszył i pieniedzy nie oddaje

ma umowe i to jest nawazniejsze. poczytaj jak pisze KORF

Sylwusia 0628
Początkujący

Porada prawna (proszę o pomoc)
Jestem samotna matką wychowującą 5letniego synka, mam bardzo wielki problem i nie wiem jak mam sobie poradzić. Kilka lat temu wziełam pożyczke i nie spłaciłam jej ponieważ straciłam prace i byłam bez środków do życia . od 8miesiecy spłacam ja tak jak mogę ale bankowi to nie wystarcza wczoraj otrzymałam pismo z banku ze mnie przeniesli do innego banku BEST.SA I MAM 7dni na spłatę całego kredytu . Niewiem co mam robić , prosze pomóżcie mi

Niewiem co kolwiek co mam zrobić w takiej sytuacji ? Przecież spłacam i chcem to spłacic a bank nie daje mi szansy !

Spłacam w terminie nie uchylam sie od spłaty

Sylwusia 0628
Początkujący

Jestem samotna matką wychowującą 5letniego synka, mam bardzo wielki problem i nie wiem jak mam sobie poradzić. Kilka lat temu wziełam pożyczke i nie spłaciłam jej ponieważ straciłam prace i byłam bez środków do życia . od 8miesiecy spłacam ja tak jak mogę ale bankowi to nie wystarcza wczoraj otrzymałam pismo z banku ze mnie przeniesli do innego banku BEST.SA I MAM 7dni na spłatę całego kredytu . Niewiem co mam robić , prosze pomóżcie mi

Sylwusia 0628
Początkujący

BEST jest windykatorem.
NA Forum zawieszono "Windykacja - instrukcja postępowania z firmami windykacyjnymi", proszę skorzystać z funkcji "szukaj".

Jakiej treści jest ostatnie pismo z banku? Prosze zacytować lub skopiować i wkleić (bez danych osobowych).

Powrót