W
Wiew1
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Witam. Trafiłem na trudnego dłużnika, który biorąc kredyt nie martwił się o spłacanie. Otóż poręczyłem kredyt który musiałem spłacić. Oczywiście po spłaceniu sąd zasądził w postępowaniu upominawczym zwrot całości dla mnie. Po wizycie u komornika z nakazem okazało się, że ściągnął z dłużnika jakieś grosze (około 100zł) i umorzył postępowanie z uwagi na bezskuteczność postępowania (dłużnik nie posiadał majątku). Minęło pół roku od tego czasu i dowiedziałem się od osoby postronnej, że "dłużnik" wykupił mieszkanie zakładowe za 5% wartości i po 3 tygodniach od wykupu nieruchomość została przekazana darowizną synowi dłużnika. Czy w tym przypadku mogę wystąpić ze skargą pauliańską? Nie mogę otrzymać nigdzie numeru księgi wieczystej by przedstawić to w sądzie - w wydziale geodezji jak i w wydziale ksiąg wieczystych usłyszałem, że dochodzenie roszczenia nie jest interesem prawnym i mi tego nie podadzą z uwagi na dane osobowe. Na policję nie chciałbym z tym iść, bo pewności stuprocentowej nie mam. Co jeszcze mógłbym zrobić? Mogę złożyć pozew i zawnioskować o odpis księgi wieczystej do sądu? Nie wiem czy wysyłać pismo przedprocesowe do syna dłużnika, bo nie jest dłużnikiem. Za porady z góry dziękuję.