Problem z dokumentami (Gewerbe)

• Autor wątku Autor wątku peter slus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

peter slus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie. Mój problem jest następujący , przyjechałem do Niemczech do pracy bez znajomści języka. pracę załatwił mi polak z ogłoszenia. Założył mi gewerbe, konto w banku i załatwił kwaterę itd. Obiecał mi ładne pieniądze i super warunki jakże i prowadzenie mojej gewerby ale wyszło jak to zawsze bywa inaczej. pieniądze się nie zgadzały i znudziło mi się już spanie na materacu. Powiedziałem że wracam do Polski i zamykam gawerbe z czego zaczął się śmiać, przekonywał abym został bo pieniądze i tak mam tu lepsze aniżeli w Polsce a firmy i tak nie zamknie. Odszedłem z pracy a raczej z obozu i wróciłem do domu. Dzwoniłem kilka razy do niego aby odesłał mi moje papiery ale nie chce tego zrobić . czuję się okradziony bo oszukał mnie na pieniądze i do tego zabrał papiery. co robić ..? czy zgłosić sprawę na Policję ..?

Oczywiście, można złożyć na policji zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa, ale jakiego??? Z doniesienia, to znaczy z faktów, jakie są przytaczane w doniesieniu, musi coś konkretnego wynikać; np. że oszukał, ukradł lub coś innego karalnego. Samym zwrtem dokumentów policja nie będzie się zajmowała, bo samo w sobie nie jest żadne przestępstwo. A przede wszystkim: O jakie dokumenty chodzi? Jakich dokumentów nie oddał? "Gewerbeanmeldung", czyli to zgłoszenie działalności gospodarczej w Niemczech? Ten dokument jest potrzebny, bo przy jego pomocy można tę "Gewerbę" wymeldować, co bym radził, ponieważ ciągle będzie się zgłaszał niem. urząd skarbowy, czyli Finanzamt. Poza tym: Skoro zameldowana była działalność gospodarcza (Gewerbe), to ta praca dla niego nie była wykonywana na podstawie umowy o pracę, lecz była to umowa o dzieło; czyli wykonanie konkretnych robót, za konkretną cenę, tak jak to robi prywatna firma, za co wystawia fakturę. Wracam teraz do tego doniesienia na policję: Można przedstawić to tak, że popełnia on przestępstwo wymuszania (Nötigung), ponieważ w ten sposób wymusza pracę dla niego i uniiemożliwia wymeldowanie Gewerby.

Dziękuję za szybką odpowiedź .. a czy mogę wymeldować moją gewerbe bez dokumentów czy jest na to jakiś sposób ...? jak to zrobić ..? czy będąc już wymeldowanym w Niemczech czy firma nie została automatycznie zawieszona ..?

Co innego zameldowanie się pod jakimś adresem mieszkania, a co innego wymeldowanie działalności gspodarczej. Innymi słowy: samo wymeldowanie pobytu nie powoduje atomatycznego wymeldowania działalności gospodarczej (Gewerbe). Wymeldować Gewerbe można także faksem. Trzeba znaleźć na stronie interetowej miasta ten formularz "Gewerbe-Abmeldung", wypełnić go i przesłać faksem lub pocztą do urzędu. Przynajmniej kopia zameldowania (Gewerbe-Anmeldung) przydałaby się, żeby wiedzieć, co tam było podane; np.jako przedmiot działalności godpodarczej, bo odpowiednio do zameldowania, trzeba też wymeldować. Za wymeldowanie Gewerby urząd nie pobiera opłaty (inaczej niż przy zameldowaniu).

Ostatnia edycja:
Właśnie z tym jest problem bo nie posiadam żadnych moich dokumentów bo on nie chce mi ich oddać ... Jak to zrobić aby wymeldować firmę ..? czy jest możliwość beż tych papierów. .? czy może będę musiał wybrac się tam osobiście z dowodem tożsamości ..?

Radzę zciągnąć z internetu (ze sztrony internetowiej miasta) formularz "Gewebe-Abmeldung", wypełnić go w miarę poprawnie z pamięci i przesłać do urzędu miasta; faksem, a także pocztą, a po paru dniach zadzwonić tam i spytać się, czy dokonano wpisu wymeldowania.

Powrót