K
Kotina
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 5
Witam
przyjechalam z Polski na jakies 2 miesiace(wakacje)do pracy w Berlinie. Zostalam tutaj zameldowana. Po tym okresie wracam do polski i wymeldowuje sie z obecnego miejsca.Przy pomocy znajomego dostalam prace. Zatrudniono mnie,jednak od poczatku nie moglam dostarczyc 2 numerow. SteuerID oraz. sozialversicherungsnummer. Wyczytalam gdzies ze steuerid powinnam otrzymac poczta jednak nie dostalam tego nr. Przed 1 wyplata zadzwonilam do pracodawny informujac o calej sprawie. Ten wytlumaczyl ze oba numery nie sa mi potrzebne, nie musze ich dostarczac. W razie braku steuerid zostanie zabrany mi jakis % z wyplaty i to byloby na tyle. Rozliczac sie tutaj takze nie bede. Sprawa bylaby zalatwiona jednak od jakiegos czasu pracodawca mowi ze te numery jednak sa mi potrzebne. Gdy powiedzial ze nie musze ich dostarczyc to niczego nie zalatwialam. Teraz nie mam juz czasu na czekanie na oba numery gdyz niedlugo wracam do domu. Jestem przed 2 wyplata i co w tym wypadku zrobic? Co pracodawca moze zrobic gdy nie otrzymal tych numerow? Sytuacja bardzo zakrecona,najpierw wprowadzaja czlowieka w błąd mowiac ze niczego nie potrzebuja a teraz robia mi takie problemy
prosze o pomoc