problem z domem

• Autor wątku Autor wątku madoks2008
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

madoks2008

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam
Wynajelismy w tamtym roku dom, ktory długo stał pusty wiec nie było w nim gazu ani prądu. przez pierwsze dwa miesiace prąd został pociągnięty z budynku obok i mąż remontował ten dom by nadał się do zamieszkania. Jezeli chodzi o gaz to wynajmujący caly czas zapewniał nas ze niedługo będzie zrobione.
Przyjechałam do tego domu w marcu ogrzewalismy się elektrycznie i jakoś to było, ja z dziecmi noce spędzałam u siostry a w ciagu dnia byłam w tym domu, bo przeciez niebawem gaz miał być podłaczony ale do dzisiaj nie zostało zrobione.
Przez 3 miesiace nie płacilismy czynszu w zwiazku z brakiem gazu. Sami podłaczalismy nawet urzadzenia do przepływowego ogrzewania wody!
Nastepnie czynsz został obnizony z 700 do 520 i dalej bylismy zapewniani ze niebawem będzie gaz.
Raczunki za prąd płacimy miesiecznie 100euro, a dopłaty będziemy mieli prawie 2000.
Z 4 pokoi stale grzejemy tylko sypialnie i pokoj dzieciecy, pozostałe dwa są pokoje sa zamknięte i nie korzystamy z nich bo elektryczne ogrzewanie by nas chyba wykonczyło. Kuchnie grzejemy tylko gdy tam jesteśmy a temperatura nie przekracza 14 stopni. W pokojach nieogrzewanych temperatura to ok 9-10 stopni.
Teraz wynajmujący stwierdził ze jednak bedzie sprzedawal ten dom.
Najlepiej byloby znalezc nowe lokum co jednak w niemczech z psami jest duzym problemem.
Macie jakies rady co mozemy zrobić ??

Kluczowa kwestia jest to, czy macie na pismie umowe najmu na ten dom? Jak macie, to sprzedaz domu komus innego nie przerywa waszej umowy najmu, chyba ze nowy wlasciciel ja wam wypowie ze wzgledu na Eigenbedarf, czyli potrzebe wlasnego zamieszkania w tym domu
Ale tp wszystko nie rozwiaze waszego problemu z gazem. Obecnego wlasciciela nie zmusicie do zalozenia gazu, jesli nie macie tego pisemnie w umowie. Nowego wlasciciela jakies ustne obiecanki-cacanki starego wlasciciela i tak nie beda obowiazywac, wiec jego juz w ogole nie zmusicie do zalozenia gazu, jak nie bedzie chcial. I nie wiadomo jak dlugo bedzie trwalo to sprzedawanie.
Ja bym na waszym miejscu szukal nowego lokum.

PS
Poniewaz puste mieszkania/domy (=bez lokatorow) sprzedaja sie w Niemczech szybciej i za wieksza cene, przynajmniej w wiekszych miastach, mozna sprobowac zawrzec z wlascicielem ugode, ze dobrowolnie wyprowadzicie sie z tego mieszkania najpozniej w ciagu 3 miesiecy po jego sprzedazy za wyplate rekompensaty na koszty przeprowadzki w wysokosci powiedzmy 2000 euro. To rozwiazanie jest czesto stosowane w Berlinie, jak nowy wlasciciel chce miec pewnosc przy kupnie, ze nie bedzie musial sie procesowac z lokatorami o ich wyprowadzke

Ostatnia edycja:
tak umowę mamy na czas nieokreslony, meldunek oczywiscie również.
Czyli nie ma mozliwosci zmusić go do założenia tego gazu ?? a nie ma jakichs wymogów co do wynajmu domów czy mieszkań ze takie coś jak ogrzewanie musi być zapewnione ??
Na jednej ze stron znalazłam coś takiego, pozwole sobie zacytować:

"Sądy nie są jednomyślne w określaniu wysokości obniżki czynszu w razie wystąpienia wady na wynajmowanej rzeczy. Poniższa lista wyroków sądowych w konkretnych sprawach, może posłużyć jako punkt orientacyjny.
100 %
Sąd krajowy w Berlinie, wyrok z dnia 20.10.1992, sygnatura akt: 65 S 70/92 – całkowity brak ogrzewania od września do lutego.
75 % Sąd krajowy w Berlinie, wyrok z dnia 10.01.1992, sygnatura akt: 64 S 291/91 – całkowity brak ogrzewania od listopada do lutego"

moze brak czynszu lub duza jego obniżka zmusiłaby wynajmującego zeby wywiązał się z obietnicy i założył ten gaz. Obiecanki cacanki dotyczace założenia gazu mamy tylko ustnie lub w formie sms lub whatsup.

Nowego lokum cały czas szukamy ale przy dwóch duzych psach to ogromny problem :(

Ostatnia edycja:
Te wyroki odnosza sie do innej sytuacji, a mianowicie, ze w domu bylo juz funkcjonujace ogrzewanie, np. centralne albo gazowe, byla awaria a wlasciciel "grzebal" sie z poleceniem jej naprawy.
Wy wynajeliscie mieszkanie bez ogrzewania centralnego czy gazowego, a wiec domyslnie na elektryczne. Jak tak kiedys mialem w pierwszym mieszkaniu. Wlascicielka obiecala zalozyc centralne, ale w sumie zrobila to dopiero po 2 latach. Przez ten czas musialem grzec na piece elektryczne jak wszyscy inni mieszkancy w tej kamienicy. A wiec jak nie macie w umowie najmu konkretnej daty tej obietnicy z gazem, to chyba niestety nic nie ugracie. Na wlasna reke nie mozecie obnizyc czynszu, chyba ze sie z nim dogadacie, ze wrocicie do czynszu 520 euro. Albo musicie sie zwrocic do Mietervereinau, ale jak nie jestescie tam czlonkami, to bedziecie musieli raczej zaplacic za porade

Powrót