Problem z dostawą części mebli kuchennych

• Autor wątku Autor wątku karo2209
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karo2209

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Dzień dobry.
2.07.br została podpisana umowa w jednym z marketów powiedzmy budowlano-dekoracyjnych. Umowa dotyczyła mebli kuchennych oraz ich montażu. Pierwsza dostawa była pod koniec lipca i zawierała połowę mebli, które suma summarum nie mogły zostać zamontowane, bo nie było innych istotnych elementów. Poskładane zostały pojedyncze szafki, środki szuflad ale bez frontów, więc nie można było nic poukładać itp. Druga dostawa zaplanowana była na wczoraj, na 22.08.2021. Niestety nie doszła do skutku, ponieważ nie dojechały blaty oraz dekor na ścianę. Kolejna zaplanowana dostawa jest na 9.09 ale Pani nie daje gwarancję, że reszta dojedzie. Koszt transakcji nie był mały, bo ponad 20tys zł. Pani odmawia zamontowania blatu roboczego/zastępczego. Jestem bez kuchni ponad 2 miesiące, bo wcześniej przed podpisaniem umowy musiała być zdemontowana stara do poprawnego pomiaru. Jakie mam wyjście w tej sytuacji? Czy możecie mi Państwo coś polecić w tej ciężkiej dla mnie sytuacji?
Z góry dziękuję !

Jakie mam wyjście w tej sytuacji?
A jakiego wyjścia oczekujesz? Odstąpienia od umowy? Najpierw ją przeczytaj co mówi o terminach, szczególnie końcowym terminie montażu, zakresie i sposobie montażu. Zapoznaj się z art. 491, 635 i 636 kc. Mogą okazać się tutaj pomocne.

Ostatnia edycja:
Bez kuchni jestem ponad 2 miesiące. Gdzie nie mogę swobodnie zmywać, gotować.. w domu są małe dzieci więc jest to na prawdę ogromne utrudnienie. Jeśli kuchnie miałam mieć zamontowana 21.07 a dostałam informację, że brakuje części i będzie dostawa 23.08, której znowu nie ma.. kolejna informacja, że 09.09 ale Pani uprzedza, że nie ma gwarancji, że będzie. To chyba coś jest nie wporzadku? Oczekuje montażu mebli z blatem zastępczym abym mogła normalnie funkcjonować. Na co sklep nie chce się zgodzić.

Oczekuje montażu mebli z blatem zastępczym abym mogła normalnie funkcjonować. Na co sklep nie chce się zgodzić.
Jeśli umowa nie przewiduje takiej możliwości to nie możesz tego wymagać od przyjmującego zamówienie rozwiązań zamiennych. Możesz iść w stronę żądania wykonania zobowiązania albo odstąpienia od umowy.

Dziękuję za szybką odpowiedź. Mogę odstąpić od umowy jeśli część mebli została skręcona, ale nie są one użytkowane? są bez szuflad i frontów.

Tak. Natomiast podstawa prawna zależy od terminów z umowy. Jeśli przyjmujący zadeklarował termin, który już minął - na podstawie 491 kc. Jeśli nie minął, ale na pewno nie zdąży - 635 kc.

Ostatnia edycja:
Powrót