Problem z dostawcą internetu

• Autor wątku Autor wątku RzeznikzBlaviken
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

RzeznikzBlaviken

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam :rolleyes:
Szukając już ostatecznego rozwiązania mojego problemu z dostawcą postanowiłem zawitać na wasze forum ponieważ w internecie jest wiele podobnych wątków i w każdym co innego mówią i przeważnie o jakiś dużych dostawcach typu ołange, a ja natomiast mam umowę z mniejsza firmą.

Mianowicie mam mieć dostarczony internet z prędkością (magiczna część) do 6144 kbps/s a często nie mam nawet 2kbps/s chociaż płacę ok. 40zł za 6 gdzie inni mogą płacić za 2.5 pewnie jakieś 30zł (gdzie jestem ich stałym klientem od bodajże 5 lat). Prędkości na speedtestach często pokazują że niby mam te 3mb gdy chociażby buforując film na yt jego prędkość buforu wynosi 1mb. Niestety prędkość to nie jedyny problem a największym jest gubienie pakietów na poziomie nawet 10% gdy pinguję (przez cmd) strony (np. gazeta.pl wp.pl itp), w grach ostatnio jak patrzałem miałem nawet 60% gubionych pakietów co praktycznie wyklucza jakąkolwiek grę online. Podczas nawet buszowania w internecie strony potrafią się zawieszać i nie wczytywać całe. Wcześniej pisałem na ich stronie w czymś na wzór panelu klienta gdzie można zgłaszać problemy, lecz po jakimś czasie zaczęli mnie olewać, zaczęło się dzwonienie i kazali wysyłać m@ile. Ostatnio też przestali odpowiadać na m@ile, a problem niestety dalej jest. Co mogę zrobić, jak walczyć z takimi problemami?

Czy mogę wysłać skan umowy z regulaminem, co w niej pozakrywać, moje dane to oczywistość ale ich dane, czy wszystko jest publiczne?

ps. wrzucam screen z cmd oraz z speedtest.net (niestety ale w się zawiesił test wiec tak to wygląda)

Proszę o pomoc i pozdrawiam ;)

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
A jakie masz pytanie prawne?

W dużej mierze chodzi mnie o zerwanie umowy z winy dostawcy. Czy to jak działa u mnie ten internet kwalifikuje się na ich winę.

Jeśli masz umowę na czas określony to na bank będziesz płacił karę za zerwanie. Umowa mogłaby być zerwana z winy dostawcy gdyby przez 30 dni usługa nie działała w ogóle. Niestety to co piszesz nie jest podstawą do zerwania umowy bo jak sam napisałeś na speedtestach masz te 3Mb, a na YT buforowanie na poziomie 1Mb. Z tym, że żadna firma nie odpowiada za to jak działają serwisy zagraniczne. Skoro masz umowę już od 5 lat to prawdopodobne, że jest ona już na czas nieokreślony i możesz ją rozwiązać z miesięcznym wypowiedzeniem, ale to musisz sprawdzić i napisać :)

Tylko gdy patrzę prędkość na yt z mojej radiowki pokazuje około 1.5 Mb, gdy w tym samym czasie na laptopie podłączonym do internetu prędkość jest około 4mb więc to raczej nie jest wina tego serwera tylko jakis ustawień mojego dostawcy. Umowę mam na 3 lata do 2018. Nie ma jakiejś ustawy o jakości świadczenia usług czy czegoś w tym stylu? Jak nie to co w takim razie z tym gubieniem pakietów, który najbardziej denerwuje?

Jeśli masz neta do 6mb/s to prawdopodobnie dolny próg to 1mb/s, który jest stety/niestety osiągany. Co do YT to niestety nie do końca wina radiówki. Np. w orange aktualnie bardzo często są problemy ze ściąganiem rzeczy z AppStore czy chociażby używaniem Spotify i Netflixa, ale nie ma co rozwijać tematu informatyki. Co do zerwania umowy to jak mówię, masz prawdopodobnie dolny próg 1mb, który jest osiągany, a jeśli chodzi o gry to dostawca nie gwarantuje niskich pingów.

Zawsze było w miarę dobrze prędkości koło 6mb/s pingi koło 20ms i nie było gubienia pakietów. Umowę podpisaliśmy na 3 lata tylko z względu na to iż miały być światłowody od tej firmy jakieś 1.5 roku temu a niestety do tej pory nawet nie ma żadnych informacji. Gubienie pakietów nie podchodzi pod coś ? Nie chodzi mnie już o same pingi ponieważ te też zależą pewnie w jakimś stopniu od ilości gubionego pakietu, tylko samo gubienie pakietów ponieważ gubienie na poziomie 10% to nie jest normalne.

RzeznikzBlaviken napisał:
... Czy to jak działa u mnie ten internet kwalifikuje się na ich winę.
Masz w umowie zagwarantowany minimalne parametry ?
aaron_ramsey napisał:
... dolny próg to 1mb/s, ...
Skąd bierzesz taką wartość? Nie ma przepisu prawnego ją określającego.

Ostatnia edycja:
Zatem nie ma mowy o winie dostawcy.

Więc w takim razie co mogę zrobić, przecież nie może być tak że dostawca olewa mnie cały czas, internet nie działa bo działaniem tego nazwać się nie da a płacić muszę. Dzisiaj między około 18 do 22.30 nie było w cale internetu, ciągle się rozłącza.

Umowa

DnjxVDM.png

Ostatnia edycja:
Zatem warunki wypowiedzenia są Tobie znane.

Skąd bierzesz taką wartość? Nie ma przepisu prawnego ją określającego.[/QUOTE]

PRAWDOPODOBNIE. Biorę ją stąd, że sam mam radiówkę, pracuję też w innej sieci oferującej Internet i z reguły przy prędkościach poniżej 10mb/s jest ustanowiony dolny próg na poziomie 1mb/s.

Ostatnia edycja:
Więc waszym zdaniem nie mam jakiejkolwiek szansy na zerwanie umowy z winy dostawcy ? Mam się z nimi użerać do końca umowy ?:mad: Czyli w skrócie mam płacić za coś czego faktycznie nie mam ? Ponieważ internet niby jest ale "działa" tak jakby go nie było, nawet internet z telefonu mi lepiej działa a na prawdę u mnie są problemy z zasięgiem komórkowym.
Z tego co się dowiadywałem to nie tylko ja mam taki problem tylko też pozostali klienci z mojej miejscowości.

Ostatnia edycja:
Pismem zpo wezwijcie dostawcę do zapewnienia właściwej jakości usługi. Przy dalszym braku reakcji możecie spróbować złożyć skargę do UOKiK w związku z niezapewnianiem przez dostawcę właściwej jakości usługi.

Jaka masz prędkość na umówię? A jaki masz transfer pobierania?

DamisVegas napisał:
Jaka masz prędkość na umówię? A jaki masz transfer pobierania?

Mam do 6144 kbps/s jak napisałem w 1 poście.

Powrót