problem z dunaj finanse

• Autor wątku Autor wątku soczewka1975
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

soczewka1975

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
witam mam problem z firma windykacyjna dunaj finanse otrzymalem od nich wezwanie do zaplaty na kwote 3380zl z tytulu niesplaconego kredytu ktory byl zaciagniety w 1996 od tamtej pory nikt sie nie upominal nie dzwonil nie przychodzily wezwania do zaplaty az tu nagle z jakiegos dunaj finanse wezwanie do zaplaty po 15 latach z tad moja prosba co robic

Dług jest przedawniony. Proszę tak odpisać na wezwanie.

Proszę pamiętać, że jeśli przyjdą jakieś pisma z sądu na ten temat należy je obierac - gdyby przyszedł nakaz zapłaty należy złożyć sprzeciw podnosząc zarzut przedawnienia.

Jednocześnie uczulam, iż nawet zobowiązania przedawnione podlegają ewentualnemu wpisowi do krajowego rejestru długów, co może utrudnić działalność kredytową..

Znam jednak przypadki, gdy był BTE, bezskuteczna egzekucja i co 3 lata nowy wniosek do komornika. I przedawnienie się przerywało, a dłużnik był mocno zdziwiony.

Jak wspomniał Autor wątku nie było żadnej korespondencji w sprawie (więc żadne oficjalne czynności bez co najmniej informowania na piśmie dłużnika przez sąd nie mogły być podejmowane).

Nie widzę tu przesłanek do przerwania biegu przedawnienia.

bardzo dziekuje jeszcze dzisiaj napisze a czy istnieje prawdopodobienswto ze ta firma stosujac jakies praktyki prawne zmusi mnie do zaplacenia naleznosci chodzi mi o sprawy sadowe
oczywiscie nie bylo zadnych zawiadomien telefonow czy nakazow zaplaty przeciez przez 15 lat bym sie nie wywinal i tak by mnie dopadli a tu nagle wezwanie a dlug przejeli w kwietniu tego roku tak jest napisane

Ostatnia edycja:
Jeśli faktycznie nie było podejmowanych ŻADNYCH czynności, które przerwałyby bieg przedawnienia to stosując się do tego co napisałem wyżej podniesienie przed ewentualnym sądem przedawnienia "zamyka" temat możliwości przymuszenia do spłaty.

Podstawowa zasada brzmi: "Nie koresponduje się z jakimikolwiek firmami windykacyjnymi w jakiejkolwiek sprawie !!!"
Jeżeli przyjdzie pismo urzędowe z sądu należy poprosić o pomoc prawnika.

Z wyrazami szacunku:

Hazgrun

No wspaniała porada, tylko jak skierują do sądu i dojadą koszty to wtedy płacz bo odsetki narosną, koszty wezwań, koszty sądowe... a zapłacić trzeba, jak sie od razu tego nie zrobiło. Uważam, że lepiej od razu wyjaśnić nieporozumienia, albo płacic jak sie ma cos na sumieniu. Żadna firma windykacyjna w dzisiejszych czasach nie moze sobie pozwolić na bezprawne działanie, bo oni są pod szczególną kontrolą.

A ja uważam że bez sensu jest odkopywać temat sprzed 1,5 roku i pisać swoje wywody i mądrości życiowe.

Żadna firma windykacyjna w dzisiejszych czasach nie moze sobie pozwolić na bezprawne działanie, bo oni są pod szczególną kontrolą.
Dobry tekst trzeba go sobie gdzieś zapisać, proponował bym jednak poczytać sobie na forum o sposobach jakie używają te "firmy" :D

no fakt, może trzeba podzielić te fimy na 2 kategorie:
1. coś co powstało ni stąd i z owoąd, a jeszcze szybciej zniknie z rynku
2. duża spółka, związana jak w przypadku dunaju z międzynarodową grupą Vienna Insurance Group – wiodącego austriackiego koncernu ubezpieczeniowego w Europie Środkowej i Wschodniej.

Radzę pozyskiwać rzetelne informacje, a nie tylko te ktore są Wam na rękę.

Jak rozumiem jest Pan rzecznikiem prasowym tej firmy :smile: szkoda gadać :confused:

nie, ale kiedyś pracowałem w banku i wiem jakie ludzie mają podejście...
myślą że jak pocwaniakują to ktoś da im spokój,
a niestety z czasem sprawy zachodzą bardzo daleko...

Powrót