Problem z EPU, sprzeciw do nakazu.

• Autor wątku Autor wątku Chris22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Chris22

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. Chcę złożyć sprzeciw do nakazu zapłaty, który został wydany przez e-sąd(postępowanie upominawcze elektroniczne). Zarejestrowałem się na stronie E-sądu, w koncie użytkownika użyłem opcji "Dołącz do sprawy". Jest to wybór dalszej metody komunikacji elektronicznie, zamiast tradycyjną pocztą.

Na stronie jest to etap: "Podpisywanie pisma o ustanowienie komunikacji elektronicznej."
I tutaj utknąłem. Po wpisaniu kodu dostępu pojawia się automatyczne pismo, u dołu klikam w okienko "Podpis", wyskakuje okienko Javy, zatwierdzam/pozwalam i pojawia się komunikat: Wystąpił błąd: java.lang.Exception. Brak zainstalowanych certyfikatów w systemie operacyjnym", klikam OK i dalej: "Proszę zarejestrować swoje certyfikaty w systemie operacyjnym", następnie puste okienko w wyborem certyfikatów, na koniec: " Czynność złożenia podpisu elektronicznego została przerwana".

Próbowałem już nowych i starych wersji Javy, zmiany przeglądarki i ciągle jest to samo. Proszę o poradę jak się z tym uporać, dzisiaj mija mi termin na złożenie sprzeciwu, a ja się bawię z błedami systemu.:(

martul56 napisał:
A certyfikat pobrałeś i zainstalowałeś?

Właśnie przed chwilą udało mi się ruszyć poprzez instalację certyfikatu z ich strony, trzeba było tylko zaczekać aż się uaktywni opcja pobierania(nie przewidywałem, że jest on też potrzebny w moim wypadku, mój błąd) no i oczywiście działa, ale jest kolejny problem. Wniosek jest odrzucany. :roll:

Po okienku: "Dane zostały opatrzone podpisem elektronicznym" dostaję tylko: "Wniosek o zmianę komunikacji tradycyjnej na elektroniczną został odrzucony. "
Upewniłem się, że kod dostępu do akt wpisuję prawidłowo, inne dane w koncie także są sprawdzone, poprawne.

Ostatnia edycja:
Napisałem o tym w formularzu do pomocy technicznej, nie ma telefonu w tej sekcji, oprócz pisemnego zapytania, natomiast numery telefonu podane są jako "informacja" pod tym adresem: https://www.e-sad.gov.pl/Subpage.aspx?page_id=24. Próbować uzyskać tam pomoc w tej kwestii? W tym momencie zasadniczo przepada mi termin na sprzeciw.
Czy te problemy będą jakąś podstawą o przywrócenie terminu?

Znalazłem też podobny wątek na forum: http://forumprawne.org/windykacja/270739-e-sad-co-jak.html
Z ostatniego posta wynika, że dopiero po 4 dniach się udało, bo system jest "opóźniony". Ekstra -.-

Ostatnia edycja:
Miałem kiedyś podobny problem. Wtedy faktycznie chodziło o wersję Javy. Wysłałem pismo pocztą z wnioskiem o uwzględnienie pisemnej formy w związku z problemami technicznymi. Przyjęli.

Dostałem odpowiedź od pomocy tech, a w niej, że kod z pouczenia dołączonego do nakazu służy do dołączania do sprawy, nie ten w prawym górnym rogu(on jest tylko do podglądu). Oczywiście używałem tego z rogu, innego nie dostrzegłem.
Teraz moje pytanie. Gdzie to w pouczeniu niby wg. nich jest? To ten drobny druk u spodu na dokumentach o zajęciu wierzytelności i postępowaniu egzekucyjnym? Bo na samym nakazie nie ma żadnego pouczenia.

martul56 napisał:
Miałem kiedyś podobny problem. Wtedy faktycznie chodziło o wersję Javy. Wysłałem pismo pocztą z wnioskiem o uwzględnienie pisemnej formy w związku z problemami technicznymi. Przyjęli.
Ale nie miałeś problemu z zachowaniem terminu jak rozumiem, tylko wnosiłeś o przywrócenie korespondencji papierowej?

Ostatnia edycja:
Posłuchaj, skoro ty masz komornika, to do e-sądu pisze się papierowy sprzeciw i udowadnia inny adres zamieszkania. Amen.

Adres wysyłki: Boczna Lubomelskiej

Powrót