Problem z Fakturą Proforma

• Autor wątku Autor wątku marba1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marba1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Rozpocząłem działalność gospodarczą związana z reklamą aby pozyskać kontrahentów wysłałem ofert(fakturę proforma na odwrocie list przewodni, plakacik i wygląd owej reklamy). Na Proformie jest zaznaczone Faktura PROFORMA zaś na dole jest :
"Dziekujemy za korzystanie z usług ... . Mamy nadzieje, że spełniją one Państwa oczekiwania.

Informujemy, że przedstawiona faktura proforma nie jest właściwym dokumentem księgowym. Po odnotowaniu wpłaty na koncie ... zostanie wystawiona i przesłana do Państwa faktura VAT. Prosimy o terminowe uregulowanie płatności."

Na odwrocie jest list przewodni a w nim.
".... Jeżeli są Państwo zainteresowani prosimy o dokonanie wpłaty na podstawie dołączonej faktury pro-forma- nasza redakcja natychmiast wystawi stosowną fakturę tak by wydatki na reklamę mogli Państwo zaksięgować jako koszt."

Dziś dostałem dziwny telefon Pan który dzwonił wmawiał mi ze próbuje wyłudzić pieniądze. Powiedziałem iż jest to oferta handlowa ale on groził sprawą w sadzie.

Z prawem podatkowym to ma raczej niewiele wspólnego - wyłudzenia to raczej prawo karne.

FV pro forma wysyła się zwykle klientom, którzy już klientami są, z którymi zawarło się jakąś umowę, pisemną lub ustną, na sprzedaż towarów bądź usług. Jednakże wystawiania takich papierów nie reguluje żadna ustawa podatkowa ani gospodarcza. Moim zdaniem to w żadnym razie nie jest sprawa podatkowa.

Jeśli taka faktura proforma miała mieć charakter reklamowy czy też informacyjny - to po co w jej treści były ujawnione dane dot. wpłaty na konto ?

wydaje mi się ze dane dot. wpłaty na konto są po to aby osoba zainteresowana mogła dokonać wpłaty na podstawie pro-formy czy nie taki ma charakter faktura proforma- aby osoby które są zainteresowane mogły dokonać wpłaty? Czy lepiej następne oferty wysyłać bez podawania danych dot. wpłaty na konto? I następnie jeżeli ktoś jest zainteresowany to słać 2 pro-forme z danymi do wpłaty?

marba1 napisał:
wydaje mi się ze dane dot. wpłaty na konto są po to aby osoba zainteresowana mogła dokonać wpłaty
Za nie wykonaną usługę ?
Do czego się to sprowadza....?

chodzi o reklamę w katalogu wpis czyli reklama jest już umieszczona i aktywna można ja dowlnie zmienić i rozbudować jej orientacyjny wygląd dołączałem do ofert wraz z plakatem jak zimnic ją.

W takim razie - wydaje mi się, iż czyn zabroniony ( art. 286 kk ) nie został popełniony.

A możesz mi podpowiedzieć co zmienić aby to takich sugestii nie dochodziło nie wystawiać pro-formy myślałem ze to dobry pomysł wysłałem ponad 500 ofert 2 osoby miały pretensje 10 zadzwoniło z pytaniem co to jest. Może tak jak mówisz nie pisać danych dot. wpłaty na konto. Albo sam list?? na dole jest dokładnie zaznaczone iż nie jest to dokument księgowy.

na razie 7 osób dziś też jedna firma prosiła o dodanie nipu oraz zmianę nazwy na fakturze wiedz raczej też wpłaci.

Powrót