Problem z firmą Intrum Justitia !! Bardzo proszę o POMOC !

• Autor wątku Autor wątku malinowa_herbatka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

malinowa_herbatka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Z powodu problemów rodzinnych (finansowych) musiałam wyjechać za granice.
Nie płaciłam abonamentu w Orange, sprzedali dług firmie Intrum Justitia. Dostałam najpierw pierwszego maila z prośbą o kontakt zadzwoniłam tam i Pani z krzykiem kazała mi wpłacić całą kwotę do 5 dni (dokładnie 2900zł). Powiedziałam Pani,że niestety nie dysponują takimi pieniędzmi,ale bardzo proszę o rozłożenie na raty. Nie dostałam zgody na raty za to jedynie groźbę,że sprawa zostanie oddana do sądu.
Pieniędzy na czas nie wpłaciłam. Po 3 tygodniach dostałam kolejnego maila. Dzisiaj Pani mi powiedziała,że jeżeli wpłacę jednorazowo 1500zł do 16.08 to uda się resztę rozłożyć na raty. Ja tłumaczę Pani,że nie mam na raz tyle, to zaproponowała mi pożyczkę w Chwilówce albo w Providencie, co oczywiście nie wchodzi w grę.
Nie mam pojęcia co mam zrobić teraz? Jestem wstanie wpłacać 250zł miesięcznie,ale nie na raz 1500zł, czy to wystarczy aby sprawa nie trafiła do sądu? W domu zostali tylko dziadkowie, bardzo boję się,że ktoś będzie Ich zastraszał. Proszę o jakąkolwiek radę!! :(

Skąd my na forum mamy wiedzieć czy wierzyciela zadowoli 250zł czy nie? Jak nie dojdzie do podpisania ugody to sprawa pewnie trafi do sądu. Choćby po to by przerwać bieg przedawnienia.

Raczej chodziło mi o to,czy wpłacając jakaś kwotę firma ma podstawy do zgłoszenia sprawy do sądu? Czy sąd odrzuci wniosek bo co miesiąc będę coś wpłacała?
Dostałam jedynie list do Polski,że mam wpłacić całą kwotę. Z tym,że ja tego listu nie widziałam z wiadomych względów.

Czyli w tej sytuacji najlepiej będzie jak zaczekam,aż sprawa trafi do sądu? I sąd rozłoży mi to na raty,ale w między czas wpłacać na konto tyle pieniędzy ile będę miała?

Tak tyle,że w jaki sposób mam to zrobić? Nie mogę lecieć do Polski. A Pani w firmie powiedziała,że te 1500zł to w ramach ugody. Nie posiadam takiej gotówki,a zadłużać się nie mam zamiaru po raz kolejny. Jakie jest najlepsze wyjście z tej sytuacji?

Na Forum był przyklejony poradnik jak się zachowywać wobec firm windykacyjnych - radzę skorzystać z funkcji "szukaj".
Poza tym jest cały długachny wątek własnie mający w tytule rzeczoną firmę - warto było najpierw zapoznać się.

http://forumprawne.org/windykacja/3...s-r-l-intrum-justitia-lub-innej-fw-cz-ii.html

@amadia66
Moim zdaniem, należałoby zadać osobie pytającej kluczowe dla całej historii pytanie: za jaki okres nie zapłacono faktur? Bo reszta "dyskusji" w powyższym stanie rzeczy jest bez znaczenia.

Ostatnia edycja:
dziękuję za link, poczytam.

Ostatnią wpłatę dokonałam w listopadzie, na początku. W połowie miesiąca już wyjechałam. Dostałam z Orange list,że zerwą ze mną umowę, ja pisałam tam wtedy maile, z prośbą o rozbicie tego na raty,ponieważ mam ciężką sytuacje,ale nigdy nie dostałam żadnej odpowiedzi. I zaraz po tym, dostałam maila od firmy windykacyjnej.

Powrót