Problem z firmą intrum justitia

• Autor wątku Autor wątku haluton
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

haluton

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Tak więc dostałem pismo od w/w firmy z nagłówkiem "Zawiadomienie o wizycie inspektora terenowego" pismo to dotyczy mojej siostry która już tu nie mieszka ale jest zameldowana, wszystko w domu jest matki siostra mieszka sama, wynajmuje mieszkanie, nie ma teraz pieniędzy żeby zapłacic jest to kwota 697zł dotyczy to spawy ktora miała miejsce 3-5 lat temu kiedy siostra dostała kilka mandatów za jazdę bez biletu komunikacją miejską, moje pytanie brzmi czy ta windykacja może zabrać coś co należy do mnie bądz do matki z domu ? czy może zabrać coś co należy tylko i wyłącznie do siostry? w mieszkaniu którym wynajmuje ma telewizor itd. ale to nie jest jej, de facto ona nie ma niczego wiec co jej grozi?

Taka firma windykacyjna nie ma prawa nic Ci z domu zabrać. Nawet nie masz obowiązku wpuszczać ich za próg Twojego mieszkania.

Dziekuje za szybka odp. a coś na temat siostry? nie jest mi wrogiem troche sie martwie, co ja moze spotkac.

Zapewne firma windykacyjna będzie wysyłać do siostry wezwania do zapłaty, a następnie może skierować sprawę do sądu. Najprawdopodobniej jednak to całe ich roszczenie jest już przedawnione, więc nawet gdyby sprawa trafiła do sądu, to siostra jest na wygranej pozycji.

Dnia dzisiejszego dostałem pismo od komornika ze szczecina o egzekucji komorniczej z orzeczenia sadu które nie zostało mi doręczone ani żaden wyrok po rozmowie z komornikiem wiem ze wniosla to firma intrum justica za jakis telefon z 2008 roku zadzwonilem do sieci plus w której została umowa zerwana i kazali wpłacić naleznosc główna plus odsetki ale byl wyrok sadu ktorego nie dostałem podobno z e-sadu i egzekucja komornicza czy jak wpłace firmie plus naleznosc to komornik wycofa egzekucje i bedzie ona nieaktualna a co z sadem gdzie wyrok zapadl nie wiem komu mam zapłacić żeby nie placic podwojnie prosze o pomoc co zrobic

Gdzie moge uaktywnic ta opcje? z gory bardzo dziekuje.

Wyszukaj w google SIDEVIKI -ma opcje automatycznego tlumaczenia stron internetowych na dowolny jezyk (trzeba zainstalowac,bez oplat ).

Skontaktuj sie z Intrum Justitia przez e-post,podaj swoje dane-wazne! i napisz w tym stylu:

Chce uporzadkowac swoje finanse,dlatego zwracam sie z prosba o przeslanie mi specyfikacji z ewentualnym zadluzeniem .Jezeli takowe jest,prosze dolaczyc informacje:
-kiedy dlug powstal
-nieprzerwana linie przekazywania dlugu (tu nie wiem jak to sie nazywa po polsku-denuntiationsbrev to znaczy zeby dlug byl wazny to ten co zada zaplaty musi byc w posiadaniu dokumentow spredazy/przekazania dlugu potwierdzonych podpisami od poczatku do konca,jak ich nie ma to nie ma dlugu).
-oprocentowanie
- + extra koszta
Prosze o przeslanie ww dokumentow w ciagu ...... dni.

Tu mozesz im zyczyc milego dnia i podpis.

Jak nie przyjdzie odpowiedz w tym czasie to wyslij im drugi e-post i zalacz ten poprzedni,tylko daj im mniej czasu na odpowiedz.

Nie dzwon do nikogo,napisz tez zapytanie do komornika jak IJ odpisze i zbieraj wszystko co przysla,nie wyrzucaj.
Od tego zacznij. Nie dzwon !

Pamietaj ze tak piszac nie zobowiazujesz sie do niczego i nie jestes swiadomy zadluzenia.

Rozumiem i dziekuje.

Powrót