Problem z firmą KRUK nakaz zapłaty

• Autor wątku Autor wątku norbertnie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

norbertnie

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, proszę o informację co robic. Ponieważ mam problem z firmą KRUK. W 12.12.2002 została wydana mi karta kredytowa i w skrócie nie została spłacona w całości. Bank w 27.01.2005 roku wystąpił do sądu w sprawie egzekucji należnego długu. Komornik umorzył postępowanie w 22-12-2005 i od tego dnia zaczął się koszmar związany z firmą KRUK. Ponieważ dług został sprzedany i regularnie dostawałem listy, telefony a nawet straszyli detektywem oraz przyjeżdżali do domu niby polubownie załątwic sprawę. Oczywiście zbierałem od tamtej pory całą dokumentację, jaką firma KRUK przesyłała mi drogą pocztową i wszystkie powyższe czynności związane z regularnym nękaniem jestem wstanie udowodni. Zdecydowałem się przekazac sprawę dalej z powodu, że w dniu dzisiejszym tj. 22-11-2011 otrzymałem pismo listem poleconym z Sądu Rejonowego Lublin - Zachód w Lublinie z dokumentami w postaci Odpisu Pozwu z dnia 19-09-2011 oraz Nakazu Zapłaty z dnia 09-11-2011.

Moje pytania brzmią czy sąd faktycznie mógł wysłac takie pismo bez żadnego stempla.

Czy pomimo umorzenia przez komornika można egzekwował należne płatności.

Czy istnieje szansa zaprzestania egzekucji i wystąpienie na drogę sądową o nękanie i bezprawne próby wyegzekwowania przez firmę KRUK.

Czy te istnieje szansa na to, żeby klauzule wykonywalności przesunąc w czasie.

Proszę o POMOC.

Mógł. Jeśli jest nakaz zapłaty, to po jego uprawomocnieniu, tak. Lepiej wnieść sprzeciw i niech KRUK przed sądem wykaże istnienie zobowiązania. Istnieje - wniesienie sprzeciwu.

Dziękuje za odpowiedź.
Na pewno spróbuje.

A jeszcze jedno pytanie przy wniesieniu sprzeciwu na co się powołać i o co wnosić.
W tematach prawnych jestem zielony.

Proszę udać się do prawnika w realu (najlepsza wersja) lub/i czytać posty na Forum (jako uzupełnienie)
Z wyrazami szacunku
Hazgrun

Witam. Mam identyczne pytanie jak kolega zadał wcześniej. Komornik uznał mnie za " nieściągalnego" i umorzył postępowanie. Chodzi o firmę Provident i o kwotę , która w maju b.r wynosiła 1400 zł i właśnie ją mi komornik umożył. Czy po umorzeniu przez komornika spłaty , firma Provident może mnie jeszcze jakoś dręczyć?? Czy zamknięcie sprawy przez komornika zamyka moją przygodę z firmą Provident.

Poroszę o podpowiedzi.

niestety może. Wystarczy, że przed upływem terminu 10 lat od umorzenia egzekucji przez komornika złozy ponowny wniosek egzekucyjny. Osobiście wątpię, aby to PROVIDENT zrobił, prędzej sprzeda dług jakiejś formie windykacyjnej, która zacznie Cię znowu nękać.

Dzięki za odpowiedź. A co z odsetkami? Provident sam je sobie wedle uznania będzie naliczał i kiedy już będą wystarczająco duże , przeprowadzi na mnie atak??

Dzięki za wszystkie podpowiedzi i Życzę Wesołych Świąt:)

Ale równie dobrze Provident może już sobie mnie również darować. Może a nie musi. Mam rację??

Powrót