Problem z firma Uniqa...

• Autor wątku Autor wątku fiszu75
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fiszu75

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
witam,
jestem wlascicielem mieszkania ktore wynajmuje. Jakis czas temu zostalem uznany winnym zalania swojej sasiadki pietro nizej. Firma ubezpieczeniowa Uniqa wstosowala zapytanie czy poczowam sie do winy. Odpisalem ze nie i ze winny jest pion odprowadzajacy scieki w naszym bloku. Moja odpowiedz zostala zignorowana i za jakis czas dostalem wezwanie do zaplaty 700zl kosztem wyplaconego odszkodowania. W liscie stwierdzono ze administrator budynku wskazal mnie jako winowajce.Tym razem ja zignorowalem wezwanie gdyz przyszlo jako normalna poczta a nie list polecony. Po kilku miesiacach otrzymalem drugi list(znow nie polecony) w podobnym tonie tym razem na kwote 800 i cos zl grozacy mi komornikiem i sadem na dodatek list przyszedl pozniej niz data zaplaty( mysle ze to taki chwyt).

Chce nadmienic iz listy przychodzily na adres mieszkania a nie na adres pod ktorym jestem zameldowany.

Mam zamiar i tym razem zignorowac to pismo.

Chcialem sie dowiedziec jaka jest droga prawna w przypadku gdybym zostal pozwany przez Uniqe.
Czy pisma wyslane przez 'U' beda brane pod uwage?
Czy jesli nie odbiore wezwania na rozprawe bedzie sie ona mogla odbyc bez mojej obecnosci ( nie zlosliwie przebywam za granica)?

Chce jeszcze dodac iz przedstawiciel firmy ubezpieczeniowej zawierajacy umowy i likwidator szkod w jednej osobie(ktory wskazal mnie jako winowajce) ma biuro w biurowcu mojego administratora budynku i jest jego pracownikiem.

wdzieczny bede za porade

moze ktos? cos? jednak....cokolwiek

no nic dzieki ....poszukam innego forum

Myślę, że ignorowanie korespondencji nie jest w tym przypadku najlepszym rozwiązaniem. Ja, będąc w Twojej sytuacji, podjąłbym temat, składając wyjaśnienia. Jednocześnie starałbym się zebrać dowody świadczące na moją korzyść, czyli wykazujące faktyczną niesprawność pionu kanalizacyjnego. Chociażby dokumentację fotograficzną, z resztą sam najlepiej wiesz, na jakiej podstawie wydałeś wyrok na ten pion. Jeżeli administracja w międzyczasie usunie usterkę, a sprawa trafi docelowo do sądu, to nie będziesz miał nic na swoją obronę.

Powrót