Problem z firmą windykacyjną Best

• Autor wątku Autor wątku łukasz87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ł

łukasz87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam
Moja koleżanka wzięła dwie pożyczki w providencie. Pierwszej pożyczki pozostało do spłaty 176 zł razem z drugą pożyczką jest tego około 1200 zł. Pożyczkę wzieła dla dziadka, który ją olał i jej nie spłacał. Dług przejęła firma Best z Warszawy. Zadzwonili dogadali się na jakieś małe raty. Przed każdą ratą dzwonili, aby się dogadać kiedy zostaną wysłane pieniążki. Koleżanka wpłaciła około 190 zł. do tej pory. W piątek zadzwonili, że starego zadłużenia jest o 3 zł więcej niż na początku tzn 179zł. Jest bezsilna mimo wpłat stara pożyczka nie maleje a wręcz wzrasta. Ta firma jest nieugięta po rozmowie telefonicznej powiedzieli, że nie dostanie harmonogramu spłat dopóki nie zostanie spłacone stare zadłużenie, ale ona je już spłaciła. Co można w takim przypadku zrobić?
Wystosować do nich jakieś pismo?
Proszę o pomoc ponieważ nie mogę już patrzeć jak dziewczyna się męczy płaci, a dług nie ubywa.

Co masz na myśli, mówiąc że spłaciła a nie ubywa? Upewnij się, czy aby to prawda. Na pewno wiesz, że dług to nie tylko należność główna (a więc kwota, którą pożyczkobiorca otrzymał) ale i inne koszty (w tym stale rosnące odsetki) wynikające z umowy.
Wierzyciel zapewne wpłaty nalicza (bo ma takie prawo i tak jest dla niego najkorzystniej, więc nie powinien inaczej) w pierwszej kolejności na koszty poboczne, odsetki i dopiero później na należność główną. W ten sposób niewykluczone jest, iż pomimo dokonania jakiś wpłat (nawet przekraczających należność główną), główna należność nie została zmniejszona. Dłużniczka powinna sobie obliczyć wszystko wg. podanej przeze mnie kolejności naliczania częściowych wpłat.

przecież dogadali się co do rat. a teraz best łamie tę umowę

marian.pazdzioch napisał:
a teraz best łamie tę umowę
Z czego to wywnioskowałeś? Z postu pytającego wynika, że wierzyciel zgodził się na spłatę w ratach, nie było żadnej informacji o ograniczeniu zadłużenia do konkretnej kwoty (np. do wysokości należności głównej). Mam nadzieję, że kolega pytający poda nam więcej informacji.

skoro się dogadali co do rat, to chyba co do kwot, prawda? więc ilość rat pomnożona przez kwotę raty. chyba nie odbyło się to na zasadzie płać po 100 zł a potem policzymy...

chyba nie odbyło się to na zasadzie płać po 100 zł a potem policzymy...
Mogło, to wyglądać podobnie. "Proszę wpłacać po 100 zł miesięcznie aż do spłaty całości zadłużenia". Na pewno właśnie tak to się odbyło jeśli dłużnik nie wynegocjował umorzenia części należności.

w sumie znając tych oszustów to całkiem chyba masz rację

w sumie znając tych oszustów to całkiem chyba masz rację
Wiesz, trudno w tym przypadku mówić o oszustwie. Sądzę, że co jak co, ale pożyczka - chwilówka kojarzy się wszystkim z dodatkowymi dużymi kosztami, więc dłużnik nie powinien sądzić, że jego dług to tylko kwota główna. Poczekajmy aż pytający poda nam więcej szczegółów.

Dowiedziałem się, że stara pożyczka wynosiła 176 a potem 179 zł. Mówili, że nie ma od niej odsetek jeśli spłaca dobrowolnie. Wpłaty były 3 po 63 zł. Widziałem druki wpłaty. Firma best nie przysłała żadnej umowy odnośnie spłat rat było to tylko słownie ugadane. Nie chcą udostępnić kosztów naliczania odsetek itp. ponieważ jak twierdzą musi być spłacona stara pożyczka. Według wpłat została ona spłacona 63 *3 =189zł. A ten cały kredyt 1200 to już jest z ich odsetkami. Nie było nic mowy o tym jak piszecie płać po tyle aż do spłaty całego zadłużenia.
Dziwne jest dla mnie, że nie ma harmonogramu wpłat na tę kwotę 63 zł. Jak znajomego długi przejął Kruk to wtedy się ugadali po tygodniu dostał umowę i druczki do wpłaty, a tu nic nie ma.

Należało wcześniej zawrzeć ugodę, na jasnych i korzystnych warunkach a potem płacić. Koleżanka niech sama obliczy ile spłaciła. Jeśli wyjdzie jej, że dość, to po prostu niech więcej nie płaci. W sądzie to wierzyciel będzie musiał udowodnić istnienie swojego roszczenia i pokazać jak były rozliczane wpłaty. Oczywiście trzeba będzie to na nim wymusić w trakcie postępowania.

Powrót