problem z formalnościami po powrocie z Niemiec

• Autor wątku Autor wątku kokoszka92
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kokoszka92

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,
w lipcu wróciłem do kraju. Pracowałem na właśnej działalności - taki wymóg... Każdy, kto przyjechał był znuszony założyc działalnośc i pracowaliśmy jako podwykonawcy. Wyjeżdżając załatwialem formalnosci z podatkami, dostalem informację od przełożonego, ze jestem wymeldowany. Zostało konto w banku, które chciałem zamknąc później.
Kilka dni temu dostałem informację od osób, które zostały, że przyszła korespondencja do mnie. Brak opłaconego podatku za 2 dni lipca plus odsetki, dalej firma która miała byc zamknięta dalej istnieje, a ja jestem zameldowany.
Wiem, podatek natychmiast zapłacic, ale co mam dalej robic? Dam rade jakoś to załatwic bez wyjeżdżania z kraju? Kazda wskazówka na wagę złota. Nie znam języka, więc telefoniczny kontakt z urzędami jest dla mnie problemem.

1.Wyrejestruj firme
2.Wymeldowanie
3.Wypowiedzenie ubezpieczenia z Niemiec
4.Rozliczenie podatkowe.
Postaraj się to załatwić za pomocą e-meila
pozdrawiam

To czyli moge to zlatwic nie jadąc do Niemiec???I jak to zrobic co 3eba mie dokumenty ???

marian1 proszę podaj wskazówki

1.Masz papiery rejestracja firmy w urzędzie masz adres.
2.Ubezpieczenie masz nazwę i nr twojego ubezpieczenia
3.Urząd gminy gdzie byłaś zameldowana (wydział meldunkowy)
4.Urząd podatkowy masz dane w posiadanych papierach.
Lub to wszystko znajdziesz w internecie.

A jak mam tam dokumenty tam lub sie zgubiły???I musz jechac czy moge inaczej.Dziekuje za info.

A jak mam tam dokumenty tam lub sie zgubiły
Jak można sprawę tak zostawić ,a potem przyjdzie rachónek do zapłaty i co wtedy????
Jak najszybciej załatw te sprawy lub niedługo otrzymasz rachónek do zapłaty z adresem do korespondencji ale wtedy będą niepotrzebne koszta.

Tak wyszło że można,więdz sie pytam czy musze miec dokumenty.I zapłacic zalegly podatek,wymeldowac sie ,konto w banku i firme.

A to ja musze sama to zrobi wszystko czy ktos za mnie może??

Tak wyszło że można,więdz sie pytam czy musze miec dokumenty.I zapłacic zalegly podatek,wymeldowac sie ,konto w banku i firme.
Dokumenty są potrzebne żebyś wiedziała gdzie masz się zgłosić i do jakiego urzędu.
Przez kogoś załatwiając możesz mieć dalej nie załatwione tak jak teraz brak dokumentacji lub kopi .
Konta należy zamknąć bo naliczą ci obsługe konta itd:

Powrót