Problem z garażem sąsiada

• Autor wątku Autor wątku pracownik0801
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pracownik0801

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam. Mieszkam w bliźniaku i mam sąsiada za płotem który wybudował garaż. W 2021 roku zaczął budowę. Wcześniej sąsiad wyszedł z pomysłem żeby wybudować garaz z nami z jedna wspólna ściana. Nie zgodziłam się ponieważ nie miałam na to środków. Jednak sąsiad wpadl na pomysł ze wybuduje tak garaz żebyśmy z czasem sie do niego dobudowali. Powiedział żebyśmy przesunęli plot żeby ułatwić mu budowe a z czasem on ten plot obetnie i przymocuje do ściany garażu. Płot został przesunięty budowa się zaczęła, został wylany beton ktory wystaje na nasza działkę ( podobno tak musi być żeby mu się nie kruszył) a cala ściana garażu również jest na powierzchni mojej działki. Poprosiłam o pomoc nadzor budowlany który zrobił kontrole i okazało się ze nic nie mogą zrobić ponieważ osiedle naszych domów nie ma zrobionych geodezyjnie granic i mamy jedna wspólna działkę. Natomiast w akcie notarialnym mam mapki, zaznaczone tereny i zapis który mówi o tym ze zrzekam się z korzystania z ogródków sąsiadów na rzecz mojej. Nadzor poinformował ze może zająć się tylko sprawa dotycząca budowy garażu bez zgloszenia. Po jakims czasie wyszła decyzja od nadzoru ze sąsiad ma zapłacić spora kwotę albo musi rozebrać garaz. Odwołał się od tego i zgłosił ze zrobi z tego wiatę garażowa i tu nadzór stwierdził ze to będzie w porządku. Ja mając kawałek garażu sąsiada na swoim terenie jestem totalnie zablokowana ze sprzedaza tego domu w przyszłości. Czy ktoś może mi podpowiedzieć czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji?

Ale jak nadzór może coś zalegalizować jeśli nielegalnie stoi ma moim ogrodzie. Garaż wystaje na Moja działkę.

W akcie notarialnym są mapki i wytyczone granice przez dewelopera oraz zapis w akcie notarialnym ze zrzekam się z korzystania działek sąsiada moge korzystać tylko ze swojej części

Wszyscy sąsiedzi maja taki zapis w akcie

Powrót